24 oktober, 2014

Kvinna som fick låna pengar stämmer banken

En kvinna som fick låna sex miljoner kronor av en mindre bank i Kalmar län utan säkerhet stämmer nu banken för vårdslös kreditgivning. Det rapporterar Barometern.

Det hela började med ett fastighetsköp och ett banklån på tre miljoner kronor, med huset som säkerhet. Kvinnan ville senare renovera huset och gick därför till sin bank för att låna ytterligare.

I och med att hennes pappa jobbade på banken var det enligt kvinnan inga problem att få ett så kallat blancolån – ett lån utan säkerhet. Det blev sex miljoner kronor extra i blancolån, förutom de tre miljoner som hon tidigare lånat. Renoveringen kom igång samtidigt som räntorna steg.

Kvinnan, som är ensamstående mamma med tre barn, hävdar nu att hon inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna eller betala räntan. Kvinnan stämmer istället nu banken för vårdslös kreditgivning.

– Det säger ju sig självt att man inte lånar ut så mycket pengar om man inte har någon säkerhet. Det är klart, de ville vara snälla och hjälpa till. De var kompisar. Men så bedriver man inte bankverksamhet, säger hon till tidningen Barometern.

Bankchefen på den bank där lånet togs tycker inte att det var fel att låna ut pengarna. Ett problem för banken är nu det faktum att man inte har någon säkerhet för stora delar av lånet. Det finns visserligen pantbrev, men bara för en del av lånen.

Banken har i sin tur stämt kvinnan för de uteblivna betalningarna och inom kort möts parterna i rätten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Vårdslös kreditgivning är straffbar, men exakt var gränsen går beror på det enskilda fallet. Som huvudregel är det dock alltid du själv som ansvarar för de förpliktelser du ådrar dig.

 

 

Foto: TT

Anna Persson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se