Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Kvinna frias trots uppsåtligt dödande – handlade i nödvärn

En kvinna som bedöms uppsåtligen ha dödat sin partner har frikänts från brott av Hovrätten för Nedre Norrland eftersom hon anses ha handlat i nödvärn.

En idag 41-årig kvinna åtalades i slutet av juni för mord på en man som hon haft ett förhållande med sedan början av 2000-talet. Deras förhållande har präglats av bråk, missbruk och polisanmälningar mot varandra och deras son som föddes 2003 har varit familjehemsplacerad sedan han var ett år.

En onsdagskväll i april i år utbröt ett större bråk mellan dem. Under natten till torsdagen ringde kvinnan till SOS alarm och uppgav att mannen låg livlös utanför bostaden och att det såg ut som att han hade knivstick på överkroppen. Efter bara några minuter kom ambulanspersonal till platsen och kunde konstatera att mannen var död. Kvinnan greps och åtalades sedermera vid Sundsvalls tingsrätt.

Kvinnan erkände gärningen

I tingsrätten erkände kvinnan den faktiska gärningen, alltså att det var hon som knivhuggit mannen. Däremot invände hon att hon agerat i nödvärn. Enligt henne hade mannen nämligen först skallat henne och därefter tagit fram en kniv. Hon påstod att hon därför hade tagit en filékniv för att kunna mota bort mannen om han blev våldsam. Mannen ska ha trängt in henne i ett hörn och då höjt sin kniv så att den bara några centimeter från hennes hals. Kvinnan har förklarat att hon ”måste ha stuckit honom med den kniv hon höll i, men hon vet inte riktigt hur”. För att “få liv i” mannen släpade hon ut honom från bostaden till gården, och hon ringde 112 när hon “märkte att hon inte fick någon kontakt” med honom.

Vid den rättsmedicinska undersökningen av mannen framgick det att han hade flera skador, men att dödsorsaken var två knivhugg på sidan av bålen.

Åklagaren misslyckades med att motbevisa invändning om nödvärn

Tingsrätten fann att flera saker talade för att den version som kvinnan berättat stämde, bland annat hade både hon och den döde mannen skallskador som tydde på att han skallat henne på det sättet som hon uppgett. Att mannens skador var just på bålen talade också enligt tingsrätten för att hon inte angripit honom först utan att hon agerat i självförsvar. Domstolen ansåg inte heller att kvinnans invändning om nödvärn var motbevisad.

Tingsrätten valde dock att fria kvinnan på en annan grund än nödvärn. Domstolen ansåg nämligen inte att kvinnan haft uppsåt att döda mannen. Enligt tingsrätten kunde det inte anses ställt utom rimligt tvivel att kvinnan varit fullt ut medveten om vad hon gjort eller att hennes handlande skulle leda till mannens död. Bland annat motiverades slutsatsen med att hennes kognitiva förmåga bedömts vara strax över gränsen för en lindrig utvecklingsstörning och att hon druckit alkohol under kvällen. Hon friades därför av tingsrätten.

Frias även i hovrätten

Åklagaren överklagade domen till Hovrätten för Nedre Norrland som gör delvis andra överväganden än tingsrätten. Hovrätten skriver att kvinnans psykiska tillstånd bedömdes för över tio år sedan och att det inte är bevisat att hennes psykiska problem påverkat henne vid den aktuella tidpunkten. Snarare har hon visat prov på en medvetenhet under förhandlingarna. Hovrätten konstaterar därför att kvinnan handlat med uppsåt då hon dödat mannen.

Även hovrätten konstaterar emellertid att åklagaren inte har lyckats motbevisa kvinnans nödvärnsinvändning så att den framstår som obefogad. Hovrätten fastställer, trots de olika resonemangen därför tingsrättens dom i skuldfrågan vilket innebär att kvinnan frias från åtalet.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Nödvärn är en grund för ansvarsfrihet. Den blir aktuell när den tilltalade i och för sig har begått ett brott, men gärningen ändå ska vara straffri. Det är alltså inte samma sak som bristande uppsåt, vilket förenklat innebär att gärningsmannen inte avsett eller förstått vad han gjort. Samtycke och nöd är två andra grunder för straffrihet.
  • När en tilltalad gör en invändning om nödvärn är det åklagaren som måste bevisa att det inte varit fråga om en nödvärnssituation. Åklagaren har med andra ord hela bevisbördan för att den misstänkte är skyldig, både det som gäller att hon begått själva gärningen eller att hon inte handlat i nödvärn.

 

Foto: JESSICA GOW / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*