En kvinna i Spånga i Stockholm lämnade av misstag sin duschslang påslagen i flera månader när hon själv inte var i lägenheten. Detta ledde till omfattande vattenskador och att hyresvärden meddelade att hon inte längre var önskvärd som hyresgäst. Kvinnan överklagade beslutet, men såväl Hyresnämnden i Stockholm som Svea hovrätt har avslagit hennes överklagan, och hon tvingas därför flytta.
I oktober 2016 anmälde boende i ett hyreshus i Spånga i Stockholm att det rann in vatten i en lokal belägen i huset. Det kunde snart konstateras att vattnet kom från en lägenhet på husets femte våning. Hyresvärden försökte få tag på kvinnan som bodde i lägenheten, men misslyckades. Eftersom skadan var av akut karaktär anlitades en låssmed för att personal från hyresvärden skulle kunna komma in i lägenheten.
Väl inne i lägenheten möttes hyresvärden av oöppnad post från augusti 2016 och i badrummet låg duschslangen fullt påslagen på golvet. Munstycket var vänt uppåt och sprutade varmvatten på ett badrumsskåp och på väggarna. I badrummet hade mögel bildats och det var kraftig kondens i rummet.
Vattenskador för miljoner
Vatten och kondens från rummet hade runnit ner genom en inspektionslucka på väggen till två underliggande lägenheter och vidare till en lokal på andra våningen. Kostnaden för att reparera vattenskadorna kommer enligt hyresvärden uppgå till 1,5 miljoner kronor.
Hyresvärden ansökte hos hyresnämnden om att kvinnan skulle åläggas att flytta från lägenheten omedelbart. Kvinnan medgav för hyresnämnden att hon inte varit i lägenheten mellan augusti och oktober. Hon hävdade dock att det inte var hennes fel att vattnet stått på utan att en lucka till en ventil gått sönder, och att det varit anledningen till att vattnet runnit ut.
Åsidosatt skyldighet att vårda lägenheten
Hyresnämnden framhöll att en hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten. Detta innebär också att hyresgästen ansvarar för skador som gäster, inneboende eller andra som besöker lägenheten orsakar. En hyresgäst måste därtill genast underrätta hyresvärden om det uppkommer någon skada som måste avhjälpas.
Då lägenheten varit allvarligt fuktskadad under lång tid utan att kvinnan underrättat hyresvärden anses hon ha åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst, eftersom hon är ansvarig för att underrätta hyresvärden om skadorna – oavsett vem som orsakat dem. Kvinnan överklagade avgörandet till Svea hovrätt, men förlorade även där då hon släpade efter med en hyresbetalning. Kvinnan är därför skyldig att genast flytta från lägenheten.
Vad innebär detta i praktiken?
- Som hyresgäst är man skyldig att hålla god ordning gentemot övriga hyresgäster. I detta ligger ett ansvar för alla de personer som besöker ens lägenhet, och saker som händer i lägenheten även om man själv inte är direkt inblandad. Oavsett vems fel det var att duschslangen lämnats påslagen är det alltså kvinnans skyldighet att se till att hyresvärden underrättas om skadorna.
- Mål som överklagas från en hyresnämnd till Svea hovrätt får inte överklagas vidare, och kvinnan har alltså inga fler möjligheter att få till en prövning av saken.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Felix Sjöberg