Förde över mångmiljonbelopp från jobbet till sin man – får sänkt straff i hovrätten

En kvinna som arbetat som ekonomiassistent på ett byggbolag har under fem års tid fört över stora belopp från sin arbetsgivare till sin mans företag. I hovrätten har hon nu dömts till fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman.

Kvinnan, som har varit anställd i ett antal byggbolag som ekonomiassistent, har mellan åren 2009 – 2013 fört över upp mot 20 miljoner kronor från företagens bankkonton. Dessa pengar har dels förts över till kvinnans mans bolag, och dels till hennes privata konto.

Kvinnan dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Tingsrätten motiverade det höga straffet med att kvinnans sätt att dölja överföringarna varit väldigt avancerade, att beloppen varit stora och att överföringarna pågått under en så pass lång tid.

Kvinnan har erkänt några av överföringarna, men har hävdat att övriga överföringar har gjorts genom att någon annan använt hennes bankdosa och fört över pengar. Detta är dock något tingsrätten helt avfärdar, eftersom kvinnan varit den som utfört alla betalningar för bolagens räkning. Alla överföringar har dessutom gjorts med kvinnans inloggningsuppgifter.

Även kvinnans man dömdes till fängelse i fyra och ett halvt år för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Tingsrätten menade att han inte kan ha varit helt ovetande om kvinnans agerande, eftersom mannen visste om att hans bolag hade gått dåligt under en tid. Att kvinnan förde över pengar till hans företag för att det skulle hålla sig flytande är alltså inte något som mannen kunnat vara ovetande om, eftersom bolaget förmodligen hade gått i konkurs utan dessa överföringar.

Makarna överklagade domen till hovrätten, som nu minskar straffet något. Hovrätten menar att kvinnans tillvägagångssätt har varit väldigt avancerat och att det handlar om väldigt stora summor, men att straffvärdet är något mindre än vad tingsrätten kom fram till. Hennes straff sänks till fyra års fängelse.

Även mannens straff sänks, och han döms av hovrätten till tre års fängelse. Makarna ska dessutom betala drygt 13 miljoner kronor i skadestånd till byggbolagen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Brottet trolöshet mot huvudman innebär att man ”missbrukar sin förtroendeställning gentemot någon annan”, som till exempel en anställning, vid ”skötsel av ekonomiska angelägenheter”. Ett arbete som ekonomiassistent passar alltså bra in på beskrivningen.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*