Kvinna döms för att ha ofredat Kent Ekeroth – slipper betala skadestånd

En 33­-årig kvinna som hällt ett glas vatten över SD­-politikern Kent Ekeroth på en krog i vintras döms nu till dagsböter för ofredande. Hon slipper dock att betala skadestånd till Ekeroth, uppger Aftonbladet.

Det var i början av december år 2013 som den 33-åriga kvinnan hällde ett glas vatten över Kent Ekeroths huvud inne på en krog i centrala Stockholm. Gärningen var oprovocerad och kvinnan kom att åtalas för ofredande.

Kvinnan har erkänt gärningen men hävdar att det var en “impulshandling” och att hon är både “skamsen och ångerfull”, uppger tidningen.

Tingsrätten anser det utrett att händelseförloppet gått till på det sätt som åklagaren gjort gällande, vilket styrkts i förhör med parterna. Rätten anser att kvinnan handlat uppsåtligt och hänsynslöst och dömer nu henne till 40 dagsböter om 180 kronor för ofredande.

Kent Ekeroths skadeståndskrav på 5 000 kronor för kränkning ogillas dock.

Åklagaren menade att Ekeroth hade rätt till skadestånd då gärningen skedde i en offentlig lokal fylld med andra människor och att handlingen varit ägnad att väcka uppmärksamhet. Rättens ordförande gör dock en annan bedömning.

Det motiveras av att rätten inte anser det rimligt i förhållande till att 5 000 kronor i ersättning är vad man har rätt till om man blir slagen i ansiktet med en handflata så blodvite uppstår.

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*