Kronofogdens överklagan avslås – måste rätta missvisande uppgift

Förvaltningsrätten beslutade att en uppgift i betalningsföreläggande- och handräckningsdatabasen skulle rättas av Kronofogdemyndigheten eftersom den enligt domstolen var missvisande. Nu instämmer kammarrätten i bedömningen, och avslår därmed Kronofogdemyndighetens överklagan. 

En kvinna ansökte om särskild handräckning hos Kronofogdemyndigheten (KFM) mot en man för att få ut egendom som tilldelats henne i ett bodelningsbeslut. Mannen bestred ansökan, men KFM meddelade ändå utslag. Tingsrätten beslutade senare att upphäva utslaget och avslå kvinnans begäran eftersom det inte var tillräckligt preciserat vilken egendom som åsyftades. Med anledning av detta begärde mannen att KFM skulle rätta uppgifterna om utslaget som redan hade registrerats, då de enligt honom var missvisande.

KFM ansåg inte att uppgifterna var missvisande i fråga om mannens vilja eller förmåga att uppfylla sina ekonomiska förpliktelser, eftersom det inte rörde sig om en ekonomisk förpliktelse utan endast att ge ut egendom. Dessutom ansåg KFM att uppgifterna hade behandlats korrekt, eftersom de visade att KFM hade registrerat och meddelat ett utslag, vilket var helt i enlighet med vad som hade hänt i ärendet. KFM beslutade därmed att avslå mannens begäran om rättelse.

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Domstolen konstaterade inledningsvis att det inte fanns något som talade för att uppgifterna behandlats i strid med lag eller författningar. Därefter prövade domstolen om uppgifterna kunde anses missvisande i fråga om mannens vilja eller förmåga att uppfylla ekonomiska förpliktelser, och konstaterade därvid att även egendom skulle anses falla under begreppet “ekonomiska förpliktelser”. Domstolen menade att en uppgift kan anses missvisande om det inte funnits någon rimlig möjlighet att förhindra att utslaget meddelades. Domstolen påpekade att mannen hade bestridit ansökan innan KFM meddelat utslag, och att uppgifterna om hans vilja eller förmåga att uppfylla förpliktelsen därmed enligt domstolen var missvisande och skulle rättas, blockeras eller utplånas.

KFM överklagade till kammarrätten. Kammarrätten instämmer dock i förvaltningsrättens bedömning, och avslår därmed överklagandet.

 

__________________________________

Författare: Hannah Renström, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Beslut: Kammarrätten i Stockholm 1029-19

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*