“Kringresande” i Rikspolisstyrelsens allmänna spaningsregister

Datainspektionen har granskat polisens allmänna spaningsregister. Polisen måste nu gå igenom register som “Kringresande” och “Kringfarande” för att säkerställa att uppgifter i dessa inte bygger på etnicitet.

Datainspektionen har granskat hur Rikspolisstyrelsen, RPS, hanterar personuppgifter i polisens allmänna spaningsregister, ASP. Granskningen är en del av den plan som Datainspektionen varje år gör av polisens behandling av personuppgifter.

– Det allmänna spaningsregistret är extra integritetskänsligt, bland annat för att kraven för att registrera uppgifter är låga och för att även personer som inte är misstänkta för brott får registreras, säger Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö.

– Dessutom är det många inom polisen som har tillgång till registret, fortsätter Kristina Svahn Starrsjö.

De inspektioner som DI gjort visar att Rikspolisstyrelsen brister i sitt sätt att hantera personuppgifter. I sitt beslut listar Datainspektionen sex förelägganden som RPS måste åtgärda och tre rekommendationer som den bör följa.

Bland annat måste RPS införa rutiner som säkerställer att bara uppgifter som är av särskild betydelse för polisens spaningsverksamhet registreras i ASP. Dessutom måste man ta bort uppgifter som rör personer som blivit frikända i domstol.

Rikspolisstyrelsen måste även se till att skyddade personuppgifter i ASP inte direkt visas i klartext när man söker på en person i registret. IT-systemet måste ändras så att en användare som behöver se de skyddade uppgifterna måste göra en aktiv åtgärd för att visa uppgifterna.

I registret är det också möjligt att gruppera personuppgifter. Datainspektionen rekommenderar RPS att gå igenom grupperingarna “Kringresande” och “Kringfarande” och grupperingar med liknande namn för att säkerställa att dessa inte gör det möjligt att sammanställa uppgifter som bygger på exempelvis etnicitet.

Dessutom måste Rikspolisstyrelsen sluta använda grupperingsnamn som innehåller känsliga personuppgifter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Den som upplever att dennes personuppgifter har behandlats på ett felaktigt sätt kan kontakta Justitiekanslern, JK, vars uppgift är att självständigt granska att myndigheter sköter sig på ett korrekt sätt.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*