Datainspektionen ställer sig bakom ett förbud för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret från arbetssökande – men varnar för att det fortfarande kommer att vara möjligt för arbetsgivare att få tillgång till uppgifterna på andra sätt.
En utredning har på uppdrag av arbetsmarknadsdepartementet sett över möjligheterna för arbetsgivare att kräva att arbetssökande visar upp utdrag ur belastningsregistret. Utredningen föreslår en ny lag som innebär att det ska vara förbjudet för arbetsgivare att kräva utdrag, förutom i ett fåtal situationer.
En arbetsgivare som bryter mot förbudet får betala skadestånd.
– Mängden utdrag ur belastningsregistret har ökat enormt under de senaste tio åren. Den föreslagna lagen innebär en klar förbättring av arbetstagares och arbetssökandes integritetsskydd, säger Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö.
I sitt yttrande över förslaget flaggar dock Datainspektionen för att den föreslagna lagen inte kommer åt internettjänster som med stöd av utgivningsbevis sammanställer och publicerar information om personer som dömts för brott.
Det finns även företag som erbjuder bakgrundskontroller av arbetssökande där bland annat uppgifter om brott hämtas direkt från domstolarna.
“Sådana kontroller kan dessutom utan större ansträngning utföras av en enskild arbetsgivare, till exempel genom att denne tar kontakt med domstolar i och omkring arbetstagarens bostadsort för att inhämta uppgifter om eventuella belastningar”, skriver Datainspektionen i sitt yttrande.
Vad innebär detta i praktiken?
- Arbetsgivaren själv kan inte begära ett utdrag ur ditt kriminalregister, det är alltid upp till dig att begära ut det och besluta om du vill lämna över det till arbetsgivaren. Om lagändringen träder i kraft blir det dock förbjudet för lagstiftaren att ens ställa frågan om du vill lämna över det.
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson
Foto: Anders Wiklund/TT