Konkurrentbolag utnyttjade företagshemligheter – måste betala 800 000 kr

Ett konkurrentbolag och dess företrädare blir skyldiga att betala skadestånd efter att ha utnyttjat och röjt företagshemligheter. Hemligheterna hade delägaren till konkurrentbolaget tillgång till genom en tidigare anställning hos företaget.

En anställd bildade under sin anställningstid hos ett företag ett eget bolag med liknande verksamhet som företaget sysslade med, det vill säga ett konkurrerande bolag. Styrelsen bestämde då att avsluta anställningen och året därpå inleddes en undersökning om intrång. Syftet var att hitta företagshemligheter från företaget i det nya bolaget som den anställde nu var delägare i. Vid intrångsundersökningen hittades olika kopior, personalböcker och annat material som innebar ett upphovsrättsligt intrång. Den anställde hade medvetet gjort intrång genom att framställa kopior på olika program och flyttat över dokument till ett USB-minne som denne sedan hade använt i sitt bolag.

Företaget där delägaren tidigare varit anställd ville ha tre miljoner kronor i skadestånd och påstod att olika projekt hade gått förlorade till förmån för det konkurrerande bolaget. Enligt Arbetsdomstolen gick det inte att visa detta och företaget kan därmed inte få ersättning på grund av utebliven vinst. Genom att konkurrentbolaget hade använt sig av ett kopierat program har det sparat bolaget både tid och pengar, och därmed har bolaget fått vad som kallas en obehörig vinst. Den obehöriga vinsten motsvarade vad det skulle kosta att utveckla ett likvärdigt program. Arbetsdomstolen bestämmer skadeståndet till 800 000 kr.

Till skillnad från tingsrätten konstaterar Arbetsdomstolen att även delägaren är skadeståndsansvarig, till ett belopp om 100 000 kr. Arbetsdomstolen beslutar att konkurrentbolaget och delägaren blir solidariskt skadeståndsansvariga gentemot företaget. Arbetsdomstolen meddelar också ett vitesförbud om 200 000 kr för bolaget och 100 000 kr för delägaren vid varje fortsatt överträdelse att röja eller utnyttja företagshemligheter.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

 

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*