Konkurrensverket överklagar dom mot SJ – kräver 8,5 miljoner för otillåten upphandling

SJ ska följa upphandlingslagarna eftersom att bolaget klassas som en upphandlande enhet, enligt Förvaltningsrätten. Domstolen dömde ändå inte ut böter för otillåten direktupphandling. Konkurrensverket överklagar nu beslutet till kammarrätten.

– Det är viktigt att få rättsläget fastställt i högre instans eftersom vi inte delar förvaltningsrättens syn på frågan, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

Konkurrensverkets kräver att SJ ska betala böter på sammanlagt 8,5 miljoner kronor för att städtjänster har upphandlats utan att dessa har annonserats enligt upphandlingsreglerna.

I beslutet från Förvaltningsrätten i Stockholm slår domstolen fast att SJ, som är en statlig institution, är en så kallad upphandlande enhet som måste följa reglerna i Lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (LUF). Men i beslutet pekar domstolen på de tekniska reglerna om så kallade tåglägen och väljer att inte utdöma några böter för otillåten upphandling.

– Förvaltningsrätten konstaterar visserligen att SJ ska betraktas som en upphandlande enhet och att det inte påverkas av att SJ verkar på en till viss del konkurrensutsatt marknad, och det är vi mycket nöjda med. Men rätten delar inte vår syn rörande de tekniska villkoren för SJ:s verksamhet och dömer därför inte ut några böter. Därför överklagar vi beslutet, säger Per Karlsson.

Foto: Catharina Biesèrt/TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*