En kvinna motsatte sig på grund av sin klaustrofobi att hennes hyresvärd skulle få renovera hennes lägenhet och göra badrummet mer slutet. Svea hovrätt ansåg dock inte att klaustrofobin var en tillräcklig anledning för att hindra hyresvärden från att genomföra renoveringen.
En hyresvärd ansökte hos Hyresnämnden i Göteborg om godkännande av förbättringsåtgärder för lägenheterna i en fastighet. Värden ville bland annat genomföra en helrenovering av fastighetens badrum med nya klinkergolv, sätta nytt kakel på väggarna, renovera lägenheternas grovkök samt byta ut porslin och blandare.
För en kvinna som var hyresgäst i den aktuella fastigheten skulle renoveringen bland annat betyda att en skiljevägg med en extra dörr mellan badrum och kök skulle bytas ut mot en skiljevägg utan dörr. Som enda hyresgäst valde hon att inte godkänna renoveringsåtgärderna.
Kvinnan hade läkarintyg på att hon led av klaustrofobi och ansåg att den föreslagna renoveringen skulle göra att badrummet kändes alltför instängt. Ett av argumenten hon framförde var att avsaknaden av den extra dörren skulle det göra det mer besvärligt att använda badrummet för någon med hennes fobi.
Enligt hyreslagen får en ansökan om att genomföra standardhöjande förbättringsåtgärder godkännas om hyresvärden har ett beaktansvärt intresse av att åtgärderna genomförs och det inte är oskäligt mot hyresgästerna. Det ska med andra ord göras en avvägning mellan hyresvärdens och hyresgästernas intressen.
När ansökan behandlas ska först och främst hyresgästers intressen i allmänhet beaktas. Dock får enskilda hyresgästers specifika önskemål tas hänsyn till om det finns särskilda skäl, som det heter i lagtexten.
När målet gick upp till Svea hovrätt konstaterades dock att kvinnans klaustrofobi inte var ett tillräckligt starkt särskilt skäl för att hyresvärden skulle nekas att renovera lägenheten. Hyresvärdens intresse av att utföra renoveringen ansågs väga tyngre än kvinnans fobi.
Vad innebär detta i praktiken?
- Som hyresgäst är man i vissa fall skyddad av hyreslagen mot att ens hyresvärd genomför oönskade renoveringar.
- Som hyresvärd behöver man i normalfallet inte beakta enskilda hyresgästers önskemål. Det krävs att hyresgästen har tillräckligt starka ”särskilda skäl” för att ett sådant beaktande ska vara nödvändigt enligt hyreslagen. Fallet visar att klaustrofobi inte nödvändigtvis gör att man som hyresgäst kan motsätta sig att hyresvärden tar bort exempelvis en dörr i ens lägenhet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Simon Mellin / Sophia Lindstedt, Lexnova
simon.mellin@alltomjuridik.se