Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

KKV går till domstol för att stoppa köpet av Svensk Fastighetsförmedling

Konkurrensverket vill stoppa Swedbank Franchises köp av Svensk Fastighetsförmedling. Enligt Konkurrensverket skulle sammanslagningen av dessa två aktörer påtagligt hämma konkurrensen på ett stort antal lokala marknader, vilket skulle försämra situationen för fastighetsmäklarnas kunder.

Köpet av Svensk Fastighetsförmedling skulle ge Swedbank Franchise AB, som ägs av Swedbank, kontroll över landets två största kedjor för fastighetsmäklare. De två mäklarkedjorna Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling skulle tillsammans få cirka 40 procent av förmedlingsuppdragen i Sverige om affären genomförs.

Den tredje största aktören idag är Länsförsäkringar med cirka 10 procent av uppdragen. Koncentrationen skulle bli mycket hög och konkurrensproblemen stora i ett stort antal kommuner runt om i landet.

– En så stark koncentration vore mycket olycklig för konkurrensen, och därmed för kunderna, på många orter i Sverige. Därför går vi nu till domstol för att få ett förbud mot affären, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

I omkring 80 procent av landets kommuner har Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling en sådan stark ställning att sammanslagningen skulle orsaka konkurrensproblem.

– När de två i särklass största aktörerna på mäklarmarknaden går ihop så ser vi problem, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

– Det leder till negativa effekter för bostadssäljare och köpare. Därför vill vi att Stockholms tingsrätt sätter stopp för affären.

Konkurrensverket framhåller också att det inflytande som Swedbank Franchise skulle få över marknaden för webbplatser för bostadssöktjänster, där Hemnet är den dominerande aktören, skulle riskera att påtagligt hämma konkurrensen på marknaden.

Konkurrensverket lämnar nu in en stämningsansökan mot Swedbank Franchise och kräver att Stockholms tingsrätt förbjuder affären. Kravet är förenat med ett vite på 250 miljoner kronor som kan dömas ut om förbudet inte följs.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om Swedbank väljer att gå vidare med affären riskerar de att behöva betala 250 miljonor kronor i vite, förutsatt att affären verkligen påtagligen skulle hämna konkurrensen.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*