JO inleder granskning av Skånepolisens register – ”väldigt angeläget att vi reder ut ansvarsbiten”

Trots flera utredningar är det fortfarande oklart vem eller vilka som bär ansvaret för Skånepolisens uppmärksammade register över romer. JO inleder därför nu en egen granskning för att få svar, rapporterar Dagens Nyheter. 

Det var i september förra året som det avslöjades att Skånepolisen upprättat ett register över 4 000 personer, mestadels romer. Sedan dess har JO haft ett öppet ärende om Skånepolisens register. Tanken var, skriver tidningen, att låta andra myndigheter sköta granskningen av registret.

Efter det att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och åklagaren avslutat sina utredningar anser JO att det fortfarande finns viktiga frågor som inte besvarats. För att ta reda på vem eller vilka inom polisen som bär ansvaret för registreringen har myndigheten nu beslutat att inleda en egen granskning.

– Det är väldigt allvarliga brister som lyfts fram i de andra utredningarna. Vi vill få svar på vem som har haft ansvaret. Det kan leda till att vi riktar kritik både mot en enskild polis och myndigheten som sådan, säger Jens Västberg, som leder JO:s utredning, till Dagens Nyheter.

I måndags begärde JO att få svar från polismyndigheten i Skåne på totalt sex frågor som alla mer eller mindre handlar om vem eller vilka som bär ansvaret för registreringen. Skånepolisen har nu två månader på sig att svara på frågorna, uppger tidningen.

– Polisen har fått väldigt stora befogenheter så det är viktigt att reglerna följs. Saknas det en bra styrning så finns det en stor risk att den här typen av felaktigheter uppstår. Därför är det väldigt angeläget att vi reder ut ansvarsbiten i det här fallet, säger Jens Västberg till tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Det är inte tillåtet att föra register i strid med personuppgiftslagen, PUL. Avseende just Skånepolisens register över romer är ansvarsfrågan fortfarande långt ifrån utredd.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*