Kommande webbinarier
Framgångsrikt ägar- och generationsskifte
Torsdag 17e oktober kl.12:00-12:15
AI och Juridik
Torsdag 10e oktober kl.12:00-12:20

Ny dom: Internetleverantörer ska blockera piratsajter

I en ny dom från Patent- och marknadsöverdomstolen slås det fast att internetleverantören Bredbandsbolaget ska blockera tillgången till ”piratsidor” för att motverka upphovsrättsintrång.

Ett antal film- och musikbolag stämde internetleverantören Bredbandsbolaget och menade att bolaget ger sina kunder tillgång till sajter som the Pirate Bay och Swefilmer, där filmer kan laddas ner utan godkännande av upphovsmännen bakom filmerna. Bolagen ville att Bredbandsbolaget skulle blockera tillgången till hemsidorna, eftersom nedladdningen som vissa av deras kunder ägnar sig åt är ett intrång i upphovsrätten.

Målet har varit uppe för prövning i tingsrätten, som kom fram till att det inte är medhjälp till upphovsrättsintrång att enbart tillhandahålla en internetuppkoppling. Film- och musikbolagen överklagade avgörandet till Patent- och marknadsdomstolen, som nu ger bolagen rätt.

Domstolen menar att EU-domstolens praxis – vilken Sverige är bunden av – säger att det ska vara möjligt med ett så kallat förläggande mot en internetleverantör, om dennes tjänster utnyttjas för att begå upphovsrättsintrång. Detta ska gälla även om leverantören enbart tillhandahåller internetanslutning, och alltså inte är delaktig i själva upphovsrättsintrånget.

Ett förläggande betyder här ett förbud mot att erbjuda tillgång till de aktuella sidorna. Det innebär att internetleverantören måste se till att blockera sidorna, något som inte alltid är helt lätt. Enligt domstolen är det rimligt med ett föreläggande i och med den stora mängden upphovsskyddat material som finns på sajterna.

Förläggandet gäller i tre år och inkluderar här också ett vite på 500 000 kronor, vilket innebär att det kommer stå Bredbandsbolaget dyrt om bolaget inte blockerar tillgången till hemsidorna. Domstolen menar att tre år är en rimlig tid, eftersom det faktiskt inte är internetleverantören som begår något upphovsrättsligt intrång, utan endast fungerar som en mellanhand.

Liknande tillämpning finns i några andra EU-länder, som Finland, Frankrike, Storbritannien och även EES-landet Norge.

Domen går inte att överklaga.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Eftersom detta är högsta instans och domen alltså inte går att överklaga så kommer detta gälla alla internetleverantörer i Sverige.

 

Foto:  Vilhelm Stokstad/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*