Ingen rätt till ersättning när hemarbetare skadades av sin hund

En kvinna arbetade hemifrån under pandemin. Under arbetet skallades hon av sin hund vilket ledde till en tandskada. Kammarrätten anser att skadan saknar samband med hennes arbete och hon får därför inte någon arbetsskadeersättning.

En kvinna med ett administrativt arbete arbetade, till följd av rekommendationerna om distansarbete, hemifrån under pandemin. En arbetsdag reste hon sig upp från skrivbordet för att ställa sin kaffekopp i köket. När hon började röra sig blev hennes hund exalterad, hoppade upp på henne och råkade skalla henne över munnen. Kvinnan fick en tandskada och ville få ut arbetsskadeersättning.

Frågan om huruvida kvinnans tandskada utgjorde en arbetsskada prövades i kammarrätten. Kammarrätten förklarade inledningsvis följande. En arbetsskada är en skada till följd av olycksfall eller skadlig inverkan i arbetet. I princip varje skada som har koppling till arbetet eller arbetsförhållanden är inkluderad. En grundläggande förutsättning är dock att skadan har uppkommit till följd av ett olycksfall i arbetet, dvs. att skadan är arbetsrelaterad.

I det aktuella fallet konstaterade kammarrätten att kvinnans hund orsakat olycksfallet och att den aktuella aktiviteten därför inte hade något samband med kvinnans arbete. Kammarrätten kom därför fram till att tandskadan inte hade uppkommit till följd av ett olycksfall i arbetet och att någon arbetsskadeersättning inte skulle utgå.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Sören Andersson / TT

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*