Hyresnämnden: BRF behöver inte tolerera AirBNB

Ett nytt beslut från Hyresnämnden i Stockholm tydliggör att du som bostadsrättsägare inte kan kräva att få hyra ut din bostadsrätt på Airbnb hur som helst – bostadsrättsföreningen har rätt att säga nej.

Internet har öppnat många nya möjligheter för handel mellan privatpersoner. Blocket har varit en självklarhet i svenska folkets liv under många år. På senare år har även bostadsuthyrningssiten Airbnb vuxit exponentiellt.

En bostadsrättsinnehavare hade ordnat med ett nytt boende och ville därför hyra ut sin lägenhet i centrala Stockholm under cirka en och en halv månad. Anledningen var att slippa dubbla boendekostnader.

Kvinnan som ägde bostadsrätten hade via Airbnb bokat in hela sju olika kortare uthyrningar, var och en mellan två till fyra nätter.

Lagmotiven anger att bostadsrättshavaren i största möjlighet ska ges möjlighet att hyra ut i andra hand. Det är dock upp till varje bostadsrättsförening att utforma regler kring exakt hur detta får gå till – och föreningen får säga nej.

Med rådande bostadssituation i storstäderna i åtanke har dock reglerna lättats en aning. Om föreningen sagt nej och bostadsrättsinnehavaren överklagar till Hyresnämnden krävs det numera endast ”skäl”, istället för ”beaktansvärda skäl” för att Hyresnämnden ska riva upp bostadsrättsföreningens nekande beslut.

I det aktuella fallet hade föreningen beslutat att inte låta kvinnan hyra ut sin lägenhet så som hon velat. Hon överklagade därför beslutet till Hyresnämnden i Stockholm.

Hyresnämnden säger också nej

I Hyresnämnden uppmärksammas att lagmotiven förvisso uttrycker att utgångspunkten är att ägaren i största möjliga mån ska få hyra ut.

Nämnden konstaterar dock att detta uttalande tar sikte på situationer där bostadsrättsinnehavaren vill hyra ut den under en period, för att sedan återvända till lägenheten. En situation där den boende endast vill hyra ut bara för att kunna ta ut en hyra – och därmed tjäna pengar – är inte avsikten enligt lagens förarbeten.

I det aktuella fallet anser Hyresnämnden att antalet olika korttidsuthyrningar snarare ger uthyrningen karaktären av kommersiell hotellverksamhet.

Nämnden skriver också att det kan vara stötande för grannar att ha ett stort antal okända personer ständigt boende i fastigheten.

På dessa grunder finner Hyresnämnden att bostadsrättsföreningen haft skäl att neka kvinnan uthyrningen – och kvinnans överklagande avslås därför.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Bor du i hyresrätt måste du alltid ha hyresvärdens tillstånd för att hyra ut i andra hand. Äger du en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen neka dig uthyrning om godtagbara skäl föreligger. I regel brukar dock bostadsrättsföreningar vara generösa med uthyrning, men det kan vara bra att vara medveten om att föreningen kan ha rätt att neka dig uthyrning. Läs mer på Hyresnämndens hemsida >>

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

nils webb

Nils Ivars/Isak Bellman

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*