Hyresgäst som sågat upp fönster måste flytta

En kvinna som sågat upp ett fönster i en innervägg i den lägenhet hon hyrt tvingas flytta.

En kvinna hyrde en lägenhet i Västerås. Hyresvärden yrkade att hyresavtalet skulle upphöra att kvinnan skulle åläggas att flytta, eftersom hon utan tillstånd hade sågat upp ett fönsterliknande hål i väggen mellan köket och vardagsrummet och trots tillsägelse inte låtit återställa väggen.

Hyresnämnden besiktigade “fönstret” men ansåg inte att kvinnans agerande utgjorde grund för att hyresavtalet skulle upphöra. Inte heller ansågs “fönstret” utgöra skäl till att avtalet inte skäligen borde förlängas.

Hovrätten anför nu att det hål som kvinnan sågat upp utgör en sådan åtgärd som har krävt hyresvärdens medgivande och att hon genom åtgärden har brustit i sin skyldighet att vårda lägenheten väl. Hovrätten konstaterar även att hyresvärden skriftligen uppmanat kvinnan att omedelbart återställa vägg och elledningar i ursprungligt skick.

Hyresvärden informerade också kvinnan om att om så inte skedde hade hyresvärden rätt att säga upp henne.

Men enligt hovrätten är uppmaningen inte utformad på ett sådant sätt att det tillräckligt tydligt framgår att kvinnan riskerade att hyresavtalet sades upp om hon inte såg till att återställa väggen. Samtidigt ansåg domstolen att kvinnan i vart fall genom uppsägningen och hyresvärdens ansökan till hyresnämnden måste ha förstått hur hyresvärden såg på hennes agerande och att hon riskerade sin hyresrätt.

Eftersom kvinnan trots detta inte återställt väggen anser hovrätten att hon har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet skäligen inte bör förlängas. Hyresvärdens ansökan bifalls därför.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En process i hyresnämnden är helt kostnadsfri. Det är därför en god idé att vända sig till nämnden för att lösa hyresrättsliga konflikter på ett tidigt stadium, förutsatt att det inte går att lösa tvisten genom kommunikation. Mer om processen finns att läsa på hyresnämndens hemsida >>>

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*