10 september, 2022

Hyresgäst måste avflytta efter olovlig andrahandsuthyrning

En man som olovligen hyrt ut sin hyresrätt under två och ett halvt års tid måste avflytta från lägenheten. Detta trots att mannen inte fått någon varning och trots att den olovliga andrahandsuthyrningen numera ligger långt tillbaka i tiden.

En man hyrde en lägenhet som han mellan 2015 och 2016 hyrde ut i andra hand; med hyresvärdens godkännande. Därefter fortsatte mannen att hyra ut lägenheten mellan 2016 och juni 2019; då utan hyresvärdens godkännande. I juni 2019 flyttade mannen tillbaka till sin hyresrätt. Hyresvärden har i september 2020 sagt upp hyresrätten till upphörande den 31 december 2020. Anledningen till uppsägningen var den olovliga andrahandsuthyrningen. Mannen motsatte sig flytten och hyresvärden begärde därför prövning i hyresnämnden.

Hyresnämnden uttalade inledningsvis att en hyresgäst många gånger har rätt till förlängning av avtalet, även fast hyresvärden har sagt upp avtalet. Det gäller dock inte om hyresgästen har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet skäligen inte bör förlängas. Olovlig andrahandsuthyrning kan vara en sådan omständighet. 

Avseende det aktuella fallet konstaterade hyresnämnden att mannen under två och ett halvt års tid olovligen har hyrt ut lägenheten i andra hand. Mannen har genom detta allvarligt åsidosatt sina förpliktelser. Hyresnämnden kom därför fram till att hyresavtalet mellan mannen och hyresvärden har sagts upp till upphörande den 31 december 2020 och att mannen måste avflytta från lägenheten. Detta trots att mannen inte fick någon varning om att hyresavtalet kommer sägas upp om inte rättelse sker, och trots att den olovliga andrahandsuthyrningen numera ligger långt tillbaka i tiden.

Mannen överklagade till hovrätten som avslog överklagandet. Mannen behöver därför genast avflytta från lägenheten.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX KOD