Hussvamp i uthus var dolt fel

En idag 57-årig kvinna som köpt en fastighet utanför Skövde har enligt tingsrätten uppfyllt sin undersökningsplikt och har därmed rätt till 150 000 kronor i prisavdrag för ett uthus som drabbats av svamp.

En idag 57-årig fastighetsköpare begärde prisavdrag på drygt 150 000 kronor avseende en fastighet utanför Skövde som hon köpte i april år 2012. På fastigheten fanns ett uthus, som i juli samma år upptäcktes vara angripet av så kallad äkta hussvamp. Angreppet hade orsakats av uthusets ovanligt bristfälliga golvkonstruktion.

Köparen hade besiktigat uthuset på egen hand och säljaren framhöll att köparen skulle ha upptäckt svampen om hon hade uppfyllt sin undersökningsplikt.

Besiktningsmannen som besiktat huvudbyggnaden uppgav att han aldrig stött på den aktuella golvkonstruktionen tidigare. Det är även ovanligt med svampangrepp av denna sort.

Tingsrätten anser därför att uthusets konstruktion medför att fastigheten avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Beträffande köparens undersökningsplikt ansåg rätten att köparen vidtagit normala åtgärder för att undersöka uthuset och dess konstruktion. Hon hade vid sin besiktning varken kunnat se eller känna lukten av svampangreppet.

För att upptäcka golvkonstruktionen hade kvinnan varit tvungen att riva upp golvplankorna, vilket hade varit brottslig skadegörelse.

Tingsrätten anser inte att det funnits skäl för köparen att göra en utvidgad undersökning. Hon har därför uppfyllt sin undersökningsplikt och ska beviljas prisavdrag, samt att det yrkade beloppet är skäligt.

Köparens talan bifalls därför och säljaren får dessutom stå för motpartens rättegångskostnader om 123 175 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Undersökningsplikten för en fastighetsköpare är vidsträckt, om du inte själv är kunnig i fastighetstekniska frågor är det därför en god idé att ta experthjälp (även om du får vara beredd på att besiktningsmän gärna friskriver sig från ansvaret om det ändå visar sig vara fel på fastigheten). Däremot kan du aldrig själv få ansvaret för att du inte gjort någonting som hade skadat fastigheten, exempelvis att riva upp golvplankor.

 

Sara Hovi/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Bertil Ericson/TT

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*