En hyresgäst bestämde sig för att betala en lägre hyra till sin hyresvärd på grund av att dricksvattnet i hans lägenhet var brunt. Hyresvärden begärde då hos hyresnämnden att hyresavtalet skulle upphöra. Trots att hyresnämnden anser att det missfärgade vattnet är en “brist” i lägenheten tvingas nu mannen att flytta.
Hyresgästen valde att betala 2 150 kronor i månaden istället för hela hyran som låg på 4 405 kronor. Mannen ansåg att han hade rätt att bara betala en del av hyran då dricksvattnet varit missfärgat och, enligt honom, inte gått att använda som hushållsvatten.
Hyresvärden yrkade då på att hyresnämnden skulle ålägga mannen att flytta från lägenheten. Enligt en provtagning hade vattnet nämligen visat sig vara tjänligt och missfärgningen berodde på en hög järnhalt i vattnet. Detta var något som värden inte kunde gör något åt.
Ingen hyresnedsättning vid bestående brist
Hyresnämnden medgav att det brunfärgade vattnet kan sänka hyresrättens bruksvärde och att det utgjort en brist som påverkat boendet negativt. Däremot har det klarlagts mellan parterna att detta inte varit någon tillfällig brist, utan en bestående brist som inte gått att åtgärda.
Hyresnämnden konstaterade även att rätten att hålla inne hyra inte gäller för bestående brister som inte kan åtgärdas. Mannen hade därför istället behövt begära en omförhandling för att ändra hyresvillkoren så att den faktiska hyran motsvarat lägenhetens bruksvärde. Därför anses hyresgästen ha “åsidosatt sina förpliktelser” genom att inte betala full hyra. Nämnden slog därför fast att mannen skulle flytta från lägenheten.
Hyresgästen överklagade till hovrätten som, utan närmare motivering, avslår överklagandet. Mannen förlorar därför hyreskontraktet och tvingas därför flytta.
Visste du att..?
En hyresgäst kan ha rätt att hålla inne en del utav den avtalade hyran om lägenheten har en brist, fram tills att hyresvärden åtgärdar den. Om bristen däremot är bestående och den inte kan åtgärdas har hyresvärden inte rätt att hålla inne hyra utan får istället omförhandla avtalet så hyran motsvarar dess bruksvärde.
Foto: Christine Olsson/TT
Målnummer: ÖH 544-18
Pinak Chakraborty
pinak.chakraborty@alltomjuridik.se