Hög radonhalt ger rätt till hyresnedsättning

Högsta domstolen har klargjort vad som gäller när en bostad drabbas av för hög radonhalt. HD ger hyresgästen rätt till hyresnedsättning – men bara för den tid hyresvärden känt till den höga radonhalten. HD menar nämligen att det är vetskapen om radonet som vållat men i nyttjanderätten, inte radonhalten i sig.

Om du hyr din bostad har du genom lagstiftningen i jordabalkens tolfte kapitel (som brukar kallas för ”hyreslagen”) ett omfattande skyddsnät.

Även om det givetvis finns variation i bostäders kvalitet, stil, funktion och exklusivitet finns alltid ett minimikrav om att alla bostäder måste hålla en viss standard.

Om du som hyresgäst utsätts för störningar och på så vis begränsas i sitt nyttjande av bostaden, eller om bostaden inte är i tillräckligt bra skick, kan du ha rätt till hyresnedsättning.

Hyresnedsättning är inte ett skadestånd, utan speglar egentligen lite förenklat att värdet av det nyttjande av bostaden som du de facto fått inte har motsvarat den hyra du betalat – och därför får du rabatt.

Förhöjd radonhalt

Högsta domstolen, HD, river nu upp en tidigare hovrättsdom och slår fast att en förhöjd radonhalt i en lägenhet är en sådan omständighet som ger rätt till hyresnedsättning.

Tidigare hade tingsrätten dömt ut en hyresnedsättning på 100 000 kronor, vilket motsvarande 15 % nedsättning under de år som radionhalten varit för hög.

I hovrätten gjordes en annan bedömning. Domstolen ansåg inte att den i och för sig höga radonhalten hade varit tillräckligt hög för att det skulle ge rätt till hyresnedsättning.

HD prövade målet och ändrar nu hovrättsdomen.

Trots att det är klarlagt att det finns ett samband mellan cancer och radon i inomhusluften anser visserligen inte HD att det är bevisat att det finns sådana hälsorisker med boendet når upp till kraven för att få hyresnedsättning.

Men, HD anser att eftersom hyresvärden under en tid vetat om att radonhalten varit för hög – så menar HD att vetskapen om radonhalten varit ”ägnad att vålla betydande obehag för dem som bor i lägenheten.” HD anser därför att det varit fråga om ett men i nyttjanderätten eftersom oron kring radonhalten typiskt sett kan inverka på livskvalitén i bostaden.

Grunden för hyresnedsättning blev alltså vetskapen om – och oron inför – den höga radonhalten, inte radonets faktiska hälsoeffekter.

Av denna anledning anser HD att hyresnedsättningen ska omfatta den tid som hyresvärden haft vetskap om den höga radonhalten. Därför åläggs hyresvärden att ”endast” betala 14 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En HD-dom av detta slag bildar ett prejudikat som är vägledande för hyr andra domstolar och myndigheter ska agera i liknande situationer i framtiden. Om någon hyresgäst i framtiden kräver hyresnedsättning på grund av för höga radonhalter kommer därmed detta rättsfall bli mycket vägledande för hur bedömningen ska göras.

 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils1.3

Nils Ivars / Isak Bellman, Lexnova

nils.ivars@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*