Hets mot folkgrupp innefattar svenskar

Svenskar som majoritetsgrupp omfattas av bestämmelsen om hets mot folkgrupp. Det kommer Norrköpings tingsrätt fram till i en dom. De blogginlägg där en man uttryckt sig nedsättande mot svenskar gick dock inte över gränsen över vad som får skrivas.

I mars förra året publicerade en bloggare ett inlägg där han skrev att ”nära varje svensk är en potentiell sexualförbrytare”, att svenskar ”inte hyser respekt för judar och andra” och att de ”beter sig som djur”. Mannen ”vill gå så långt som att säga att svenskar – såväl etniska som kulturella svenskar – jämförda med andra folk, är ohyra, vidrig ohyra”.

I juni samma år gjorde mannen ett nytt inlägg på bloggen: ”Till den som kan belägga att jag begått något endaste brott – företag, förening, fiende eller frände – utfäster jag härmed 25 000 kronor! Den som vill kräva pengarna får stämma mig i valfri tingsrätt senast på tisdag”.

En förening nappade på mannens uppmaning och väckte talan mot honom i Norrköpings tingsrätt där de krävde att han skulle betala ut pengarna.

I bedömningen hänvisar tingsrätten till uttalanden i förarbeten och slår fast att också svenskar som grupp kan omfattas av hets mot folkgrupp. Domstolen anser att det inte finns något som tyder på att bestämmelsens tillämpningsområde skulle ha förändrats med tiden.

Tingsrätten gör denna bedömning trots att Justitiekanslern, JK, har konstaterat att den situationen att någon uttrycker kritik mot svenskar inte ska träffas av straffstadgandet. Domstolen skriver att de noterar att Justitieombudsmannen, till skillnad från JK, har bedömt att bestämmelsen visst omfattar svenskar.

Norrköpings tingsrätt skriver dock:
“Behovet av att inskränka yttrandefriheten beträffande uttalanden som riktar sig mot majoritetsgrupper torde enligt tingsrättens mening inte göra sig gällande i lika stor utsträckning som i förhållande till minoritetsgrupper.”

Domstolen konstaterar att blogginlägget innehåller ett mycket nedsättande och stötande språk men att det förmodligen bemöts bäst i en fri och öppen debatt.
”Med beaktande härav och av att undantag från yttrandefriheten ska ske restriktivt bedömer tingsrätten att en inskränkning av yttrandefriheten inte kan anses nödvändig i detta fall.”

Sett till allt ovan konstaterar domstolen att blogginlägget inte uppnår kravet för missaktning. Bloggaren anses alltså inte har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och föreningen får inte rätt att kräva ut pengarna.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Yttrandefriheten i Sverige är väldigt vidsträckt, och hets mot folkgrupp är ett brott som inskränker denna. Det är därför viktigt att göra en avvägning av vad som är mest skyddsvärt.
  • Att tingsrätten menar att även svenskar kan bli utsatta för hets mot folkgrupp är något nytt. Tidigare har JK ansett att detta inte är fallet.

 

Foto: TT

Johanna Haddäng/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*