Hemelektronikbolag nekas försäkringsersättning efter lagerstöld – anses ha haft bristande säkerhetskontroller

Ett hemelektroniksbolag som krävt sitt försäkringsbolag på 800 0000 kronor efter en lagerstöld i Malmö får avslag i hovrätten. Anledningen är att det, till följd av företagets bristande säkerhetsrutiner, inte är ställt utom rimligt tvivel att förlusten inte har orsakats av en anställd vilket är villkoret för att bolaget ska beviljas ersättning. 

I februari år 2010 polisanmälde ett hemelektroniksbolag att lastpallar med hårddiskar och USB-minnen till ett värde av 800 000 kronor hade stulits från bolagets lager i Malmö.

Enligt villkoren för bolagets försäkring skulle ersättning endast utgå om bolaget ställt utom rimligt tvivel att förlusten orsakats av en anställd hos bolaget. Försäkringsbolaget gjorde dock gällande att det fanns brister i bolagets säkerhetsrutiner och att det därför mycket väl kunde vara en utomstående som låg bakom stölden.

I tingsrätten konstaterades att det var utrett att varorna inte försvunnit genom inbrott när lagret varit stängt, samt att en av de stulna lastpallarna förvarats cirka fyra meter ovanför golvet och därför måste ha lyfts ner med en truck. Tingsrätten ansåg att det var helt osannolikt att en utomstående skulle ha gjort detta utan att någon i personalen skulle ha märkt något.

Med hänsyn till lagrets storlek ansåg även tingsrätten det orimligt att en utomstående skulle komma åt en lastpall med så pass högt värde som den aktuella av en tillfällighet. Trots brister i säkerhetsrutinerna ansåg därför tingsrätten det ställt utom rimligt tvivel att stölden begåtts med inblandning från en anställd i bolaget och förpliktade försäkringsbolaget att utge ersättning för de stulna varorna.

Försäkringsbolaget överklagade domen till hovrätten. Hovrätten konstaterade att beviskravet i målet är högt och att säkerhetskontrollen inne på lagret har varit bristfällig. Kretsen av personer som har haft möjlighet att stjäla lastpallarna har därför, enligt domstolen, inte varit begränsad till de anställda. Hovrätten menar också att det kan ha varit en tillfällighet att just de aktuella lastpallarna stals. Med anledning av detta ändrar hovrätten nu tingsrättens dom och ogillar käromålet.

Foto: TT

Maria Rasmussen/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*