HD dömer Expressenjournalisterna för vapenbrott

Det uppmärksammade Expressenmålet nådde till sist Högsta domstolen (HD). Idag avkunnades domen – journalisterna fälls för vapenbrott.

Journalisterna hade själva köpt illegala vapen, varpå de sedan skrev en artikel om hur enkelt det var att skaffa vapen illegalt.

Syftet var alltså att i journalistiskt syfte undersöka tillgängligheten på vapen. Men att köpa vapen på det sättet är de facto illegalt. Journalisterna åtalades därför för vapenbrott.

Efter fällande domar nådde målet slutligen HD, som idag fäller journalisterna.

Den intressanta prejudikatfrågan i målet var om vapenbrottet kunde ursäktas med att det gjordes i ett journalistiskt allmänintresse.

HD finner att inga regler stöder en sådan slutsats och dömer därför journalisterna, även om domstolen sänker straffet till dagsböter, just med hänsyn till syftet bakom gärningarna.

Vad innebär detta i praktiken?

  • HD har här tydliggjort att det inte utan vidare ska vara tillåtet att bryta mot lagen bara för att det gör under journalistiska förtecken. Det är dock oklart hur brett den aktuella domen ska tolkas.

 

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*