Hårdare straff för narkotikabrotten

Högsta domstolen förändrade straffbedömningen för narkotikabrotten för ett antal år sedan. Sedan dess har ledande politiker förberett en lagändring – och nu kan ändringen vara på väg, som ska skärpa straffen för narkotikabrotten.

Just narkotikabrotten har varit en het potatis i den svenska domstolsvärlden. För några år sedan ritade Högsta domstolen om kartan för påföljdpraxisen gällande straffen för de olika narkotikabrott som finns.

Detta gjordes genom en ändring av hur straffvärdet för narkotikabrotten skulle fastställas. Tidigare gjordes bedömningen mera schematiskt – narkotikatypen och mängden narkotika var avgörande för straffets längd.

Efter ändringen ansåg många politiker, med dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) i spetsen, att HDs reformerade påföljdsbedömning lett till att straffen hamnat i underkant och man tillsatte därför en utredning som skulle reda ut hur straffen för narkotikabrott kunde skärpas.

Om detta skrev Ask tillsammans med Alliansens rättspolitiska talespersoner i Expressen >>

I debattartikeln framgår att Socialdemokraterna ställt sig positiva till lagändringen och att Morgan Johansson (S) utlovat att driva igenom förändringarna om S skulle vinna valet 2014.

Så blev fallet. Johansson är nu justitieminister och idag meddelar regeringen i ett pressmeddelande att man avser skärpa straffen för narkotikabrotten.

Regeringen skriver följande i pressmeddelandet:

Regeringen föreslår nu att straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling delas upp och att det införs två nya brott: synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Gärningar som avser synnerligen stora mängder narkotika ska leda till långa straff. Det är en viktig signal om hur allvarligt samhället ser på den typen av brott, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling ska vara fängelse i lägst två och högst sju år. Straffet för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling ska vara fängelse i lägst sex och högst tio år.

Dessutom klargörs det vilka omständigheter som särskilt ska beaktas vid bedömningen av om ett brott är synnerligen grovt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2016.

 

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

nils webb

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*