Ett Facebook-inlägg om att en gudstjänst låter som en ”åsna med ont i magen” bedöms inte vara hets mot folkgrupp.
En 39-årig man lade sommaren 2014 ut en filmsekvens från en muslimsk utomhusgudstjänst i Nyköping på Facebook. Filmklippet visade hur deltagare i gudstjänsten samlades. I kommentarsfältet hade mannen skrivit ”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”.
Inlägget låg uppe på Facebook i cirka två timmar men raderades sedan av 39-åringen. Flera personer hade vid det laget redan anmält det till polisen och uppretade människor hade samlats utanför 39-åringens bostad.
Mannen åtalades senare för hets mot folkgrupp.
39-åringen uppgav i Nyköpings tingsrätt att han varit uppe sent kvällen innan och väckts före nio på morgonen när ljudanläggningen testats inför gudstjänsten. Facebook-inlägget kunde dock inte anses utgöra hets mot folkgrupp, ansåg mannen. Inlägget hade inte spritts till ett stort antal personer och mannen hade saknat uppsåt att begå brott, menade han.
Hur fungerar hets mot folkgrupp-regleringen?
Tingsrätten friar 39-åringen helt. Domstolen konstaterar att kommentaren och filmklippet – oavsett vad som ropats i högtalarna – måste ses som ett förlöjligande av en religiös yttring.
För att fällas för hets mot folkgrupp krävs dock också att meddelandet kan uppfattas som ett direkt eller indirekt angrepp på gruppen muslimer. Enligt tingsrätten kan inlägget inte uppfattas som ett direkt eller indirekt förlöjligande av gruppen. Det kan heller inte uppfattas som nedsättande för gruppens anseende.
Det kan därför inte anses vara fråga om missaktning, på det sätt som krävs enligt brottsbalkens bestämmelse om hets mot folkgrupp. Domstolen anser dessutom att 39-åringen saknat uppsåt att förlöjliga muslimer i allmänhet.