JUST NU!
Boka kostnadsfri konsultation idag!
Med rabattkoden 
"DIGITAL UTBILDNING24"

Googles GDPR-rutin resulterade i sanktionsavgift

Googles rutin att meddela webbansvariga om att personer vill ha sina namn raderade i sökresultat strider mot GDPR enligt kammarrätten. Google får därför betala 50 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Sommaren 2018 inledde Integritetsskyddsmyndigheten (dåvarande Datainspektionen) ett tillsynsärende gentemot Google. Tillsynen avsåg Googles hantering när enskilda bad om att få deras namn borttagna från Googles söktjänster. En del namn visade sig finnas kvar i vissa sökträffar trots att personerna bett om att få deras namn raderade. Google hade som rutin att regelmässigt informera ansvariga för webbplatser om att en eller flera sökträffar blivit borttagna efter begäran från enskilda personer. Att få sina personuppgifter raderade, dvs. ”rätten att bli bortglömd” är en rättighet enligt EU:s dataskyddsförning (GDPR).

EU-domstolen har tidigare slagit fast att Google under vissa villkor är skyldig att ta bort länkar till webbsidor som publicerats av andra och som innehåller information om personer som vill få sina personuppgifter raderade. Integritetsskyddsmyndigheten ansåg att Googles personuppgiftshantering stred mot GDPR och rätten att bli bortglömd. Integritetsskyddsmyndigheten bestämde därför sanktionsavgiften till 75 miljoner kronor. Sanktionsavgiften grundade sig dels på att några namn inte hade blivit borttagna, dels Googles rutin att meddela webbansvariga om borttagningen.

Ärendet hamnade hos kammarrätten i Göteborg som anser att Googles rutin inte är tillåten enligt GDPR. Meddelanden till webbansvariga utgör en behandling av personuppgifter som inte är förenlig med det ursprungliga ändamålet som personuppgifterna från början samlades in för. Det finns inte heller någon rättslig grund för behandlingen av personuppgifterna enligt kammarrätten.

Kammarrätten ansåg dock att Google har raderat personernas namn utan onödigt dröjsmål, vilket inte strider mot GDPR. Kammarrätten sänkte därför sanktionsavgiften till 50 miljoner kronor då det enda som strider mot GDPR är Googles rutin att meddela webbansvariga. Google får också ett förläggande att sluta upp med ovanstående rutin inom en bestämd tidsfrist.

_______________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
Har du redan ett konto hos oss? 

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
Har du redan ett konto hos oss? 

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
Har du redan ett konto hos oss? 

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se detta viktiga webbinarium på mina sidor! 
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*
På mina sidor får du tillgång till vårt kostnadsfria medlemsskap Juridik Fri där du kan ta del av:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser

Din anmälan till denna kurs:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se denna viktiga kurs på mina sidor.

På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du kostnadsfritt har tillgång till:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Självutvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*