Gick in i fel hytt, hade sex med fel kvinna

Ombord färjan hade den 40-årige mannen träffat en kvinna på dansgolvet som han skulle ha sex med. Han gick dock in i fel hytt och började ha sex med en helt annan kvinna. Både tingsrätten och hovrätten har nu friat honom från åtalet om våldtäkt.

Den 40-årige mannen åtalades vid Attunda tingsrätt för våldtäkt.

Både kvinnan och mannen hade druckit alkohol under kvällen och beskriver sig själva som berusade. Kvinnan berättade att hon hade legat och sovit i sin hytt på färjan när hon vaknade av att en okänd man hade sitt finger i hennes slida.

När kvinnan frågade vem mannen var sa han ‘känner du inte igen mig?’. Hon sa att hon inte gjorde det. Han satte sig då upp på sängkanten. Han utövade inget våld mot henne. Hon fortsatte att fråga honom och han svarade på samma sätt. Då hon efter en stund sa att hon skulle hämta vakterna spärrade han upp ögonen och såg nervös ut. Hon följde efter honom ut ur hytten.

Mannen, å sin sida, berättade att han hade träffat en kvinna på dansgolvet som bjudit in honom till sin hytt för att, såvitt han förstod, ha sex. Han visste att det var på plan 8 men hade glömt hyttnumret. Då han gick runt och letade såg han en hyttdörr som var öppen. Det var målsägandens. Han såg då en kvinna som han uppfattade som kvinnan på dansgolvet och som hade bjudit in honom.

När han gick in i hytten låg kvinnan på magen. Han började smeka henne och uppfattade att hon ville att han skulle fortsätta. Därefter stoppade han in ett finger i hennes underliv. Kvinnan vände sig då om och frågade vem han var. Under deras samtal förstod han att han hade gått in i fel hytt till en annan kvinna. Han fick panik och sprang därifrån.

Tingsrätten konstaterade att gärningen var att jämställa med samlag och därför – objektivt sett – skulle kunna vara en våldtäkt. En förutsättning för detta var dock att kvinnan under gärningen hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Frågan var därför om det var styrkt att kvinnan sovit – och om mannen verkligen hade haft uppsåt till detta förhållande. Det ansåg inte rätten.

Enligt tingsrätten var det inte heller bevisat att mannen skulle ha varit likgiltig inför risken att hon sov. Han friades därför. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu fastställer tingsrättens friande dom.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Gärningen i sig i domen är inte godtagbar, domstolen anser dock att mannen inte har haft uppsåt eller varit oaktsam vilket är ett måste för att kunna dömas. Om du har varit med om ett liknande övergrepp är det första steget att göra en polisanmälan, vilket du gör enklast genom att ringa 114 14.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Karin Hassel/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*