När den 24-årige motorcyklisten skulle stoppas av en civilklädd MC-polis fick han panik. Han gasade därför på och bröt mot så många bestämmelser att han åtalades för grov vårdslöshet i trafik. Hovrätten friar nu mannen, eftersom han trott att han befann sig i en nödsituation.
Den 24-årige mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik efter att ha kört motorcykel i centrala Göteborg våren år 2013.
Grund för åtalet var att en civilklädd MC-polis hade försökt stoppa 24-åringen. Mannen hade inte stannat, utan gasat på för att undkomma polisen. Under körningen bröt mannen mot så många bestämmelser att han åtalades för grov vårdslöshet i trafik.
24-åringen förnekade inte körningen som sådan men uppgav att han blivit rädd och inte förstått att det var polisen som försökte stoppa honom.
Tingsrätten har tidigare dömt mannen till villkorlig dom och samhällstjänst.
Tingsrätten konstaterade att gärningen objektivt sett var bevisad och även om mannen inte förstod att det var en polis som försökte stoppa honom så fanns det ingen hotbild mot mannen, varför han inte hade anledning att tro att han befann sig i en nödsituation.
Hovrätten för Västra Sverige ändrar nu tingsrättens dom och friar 24-åringen.
Hovrätten konstaterar att en polis berättat att 24-åringen i förhör direkt efter händelsen sagt att han blivit panikslagen. Han hade inte sett några blåljus och på grund av ljudet från sin egen motorcykel inte kunnat höra att det var en polis som försökte stoppa honom. 24-åringen har dessutom uppgett att han bara uppfattat att han kvällstid prejats av en för honom okänd motorcyklist.
Hovrätten anser att mannens invändning ska godtas. Han kunde kanske ha agerat annorlunda, men det går enligt domstolen inte att bedöma om agerandet varit oförsvarligt eller inte. Gärningen är därför inte straffbar.
Rättens ordförande är skiljaktig och vill fastställa tingsrättens dom.
Vad innebär detta i praktiken?
- Jurister kallar det tillstånd mannen var i för putantiv nöd. Det innebär att den som inte egentligen var i nöd, men som hade en befogad anledning att tro att den var i nöd, har rätt att agera på samma sätt som en person som är i nöd på riktigt.
Foto: TT
Isak Bellman/Vanja Eriksson