Friande dom efter resning om “skakvåld” mot baby

Bevisläget kring så kallat “shaken baby syndrome”, skakvåld, är högst osäkert menar Socialstyrelsen. En pappa som för fem år sedan dömdes för grov misshandel på sin dotter har sedan dess fått resning och nu har åklagare i fallet beslutat att åtalet mot honom ska ogillas.

År 2009 dömdes en man för grov misshandel av Svea hovrätt till fängelse i fyra år. Misshandeln skulle ha bestått i att han utsatt sin dotter – som då bara var ungefär två veckor gammal – för yttre våld vilket ledde till omfattande skador både i huvudet och på olika delar av kroppen. Målet handlade i stor utsträckning om hur dessa skador hade uppkommit.

Högsta domstolen beviljade mannen resning i december 2013.

Åklagarmyndigheten anhöll därefter om ett nytt yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som gällde de rättsmedicinska slutsatserna i målet.

Av yttrandet framgick att det varken kunde uteslutas eller bevisas att dottern utsatts för misshandel. Socialstyrelsen skrev att det råder osäkerhet kring det vetenskapliga bevisläget kring så kallat shaken baby syndrome. Enligt Socialstyrelsen var samtidigt sannolikheten för att flickans skador skulle kunna förväxlas med benskörhet (rakit) begränsat.

Nu har åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm beslutat att åtalet mot pappan ska ogillas.

– Efter att ha gått igenom yttrandet och ställt det mot de uppgifter som finns i målet har vi gjort den samlade bedömningen att bevisläget nu är sådant att det i en ny rättegång mot den tilltalades bestridande inte går att bevisa att han begått brott. En fällande dom kan alltså inte längre emotses, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

– Med anledning av detta har vi till hovrätten medgivit den tilltalades ändringsyrkande om att åtalet för grov misshandel ska ogillas.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du misstänker ett brott i din omgivning är det första steget att kontakta polisen på 11414, det är därefter åklagaren som beslutar om åtal ska väckas eller inte.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*