Försökte filma nyduschad granne – fälls inte för kränkande fotografering.

En 28-åring åtalades för kränkande fotografering vid Blekinge tingsrätt efter att han försökt filma genom fönstret till sin grannes lägenhet. Eftersom det inte blev någon film så kan han dock “bara” fällas för ofredande.

Grannen hade gått ut ur badrummet kädd i BH och shorts när hon upptäckte en mobil sticka fram i övre hörnet av hennes köksfönster.

28-åringen berättade att han hade suttit på ett fönsterbräde i sin lägenhet och riktat mobilen genom grannens fönster för att försöka filma henne. När han efter några sekunder såg att grannen befann sig alldeles intill fönstret drog han tillbaka sin arm i panik.

Enligt 28-åringen blev det aldrig någon film eftersom den inte hade sparats.

Tingsrätten konstaterar att mannen inte kan dömas för kränkande fotografering eftersom det kräver att bildupptagning har skett.

Grannen har dock blivit kränkt i sin hemfrid när hon upptäckte kameran och 28-åringens döms för ofredande. Påföljden bestäms till 60 dagsböter och mannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Vad innebär det här i praktiken?

  • Brottet “kränkande fotografering” kräver att någon de facto fotat eller filmat någon på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande. Att medföra en kamera till ett omklädningsrum är alltså inte “kränkande fotografering”. Att däremot ta foton på människor i omklädningsrummet kan vara brottsligt om fotograferingen anses “kränkande” i lagens mening.
  • Bara för att ett brott inte föreligger betyder det inte att andra inte kan vara aktuella – som i fallet ovan, där 28-åringen hade kränkt kvinnans hemfrid.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Karin Hassel/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils

 

 

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*