19 februari, 2015

Förrymd hund bet barn
- ägaren kan dömas

En kvinna i 60-årsåldern åtalas efter att hennes hund slitit sig och attackerat en pojke.

Kvinnans rottweiler rymde från trädgården och attackerade en sexårig pojke, rapporterar Borås Tidning.

Pojken ska ha fått ett några centimeter långt sår på ena låret vid angreppet.

Kvinnan åtalas nu för vållande till kroppsskada. Om kvinnan döms riskerar hon att få böta och betala skadestånd till pojken som attackerades. Hon riskerar alltså både straff och skadestånd.

– Det är viktigt att man har hand om sina djur och ser till att sånt här inte händer. Tydligen har det varit lite bekymmer med den här hunden tidigare och det är också därför som det blir åtal, säger åklagaren Niina Andersson till Borås Tidning.

Hur fungerar ansvaret för sin hund i praktiken?

  • Straffrättsligt kan du dömas till exempelvis vållande till kroppsskada om din hund sliter sig och biter någon. Det handlar om att du som hundägare ska ha agerat oaktsamt. Att ha en hund utan koppel i en park är i de flesta fall oaktsamt, medan du i regel inte anses oaktsam om du låser in din hund hemma, varpå någon helt annan släpper ut hunden.
  • Skadeståndsrättsligt är du ”strikt ansvarig” för din hund. Det innebär att om din hund orsakar skada kan den som skadats (fysiskt eller i vissa fall ekonomiskt) kräva dig som ägare på ersättning, oavsett om du personligen har agerat försumligt eller inte.

 

Foto: Anders Wiklund / TT

 

Nils.

Nils Ivars/Ebba Wigerström

nils.ivars@alltomjuridik.se