Förlorade hyresrätten för att vuxen dotter bodde hemma

För att en hyresgäst ska kunna hyra ut sin lägenhet i andra hand måste hyresvärden ha tillåtit det. Om andrahandsuthyrning sker utan tillåtelse har hyresgästen allvarligt åsidosatt sina förpliktelser. En dotter har ansetts nyttja sin mammas lägenhet så pass självständigt att det ansågs utgöra en otillåten andrahandsuthyrning och mamman förlorade därmed rätten att förlänga avtalet.

Innan mamman börjat hyra lägenheten bodde hon tillsammans med sin dotter och sambo i en bostadsrätt. Lägenheten var däremot för trång för hela familjen och efter en tid i bostadskö erbjöds mamman en hyresrätt som familjen beslöt sig för att använda tillsammans med bostadsrätten.

Den 23-åriga dottern flyttade in i hyresrätten medans mamman skulle växla mellan att bo i hyresrätten och bostadsrätten. Mammans boendeförhållanden visade sig se ut som så att hon under en lång period inte alls bodde i hyresrätten och under en viss period bodde där sporadiskt.

Hyresvärden ansåg att detta innebar att mamman utan tillåtelse hyrt ut lägenheten i andra hand till dottern och ville därför inte förlänga hyresavtalet. Mamman invände dock och menade att dottern bodde där i egenskap av en familjemedlem och att något otillåtet därför inte skett.

Självständig brukare eller familjemedlem?

Hovrätten behövde ta ställning till om dottern, i egenskap av en familjemedlem, bott i lägenheten på ett tillåtet vis eller om hon haft en sådan självständig rätt till lägenheten att hon blivit en otillåten andrahandshyresgäst.

Hovrätten konstaterade att det avgörande för om ett barn anses bo i en lägenhet som en familjemedlem eller självständigt är barnets ålder samt omfattningen av förälderns boende i lägenheten.

Till grund för sitt beslut beaktade hovrätten att dottern var självförsörjande, hade nått en ålder där man vanligtvis inte brukar bo med sina föräldrar och att mamman som mest bott i lägenheten sporadiskt. Med bakgrund till detta ansåg man att dottern haft en självständig rätt till lägenheten under hela hyresperioden och att mamman därigenom, på ett otillåtet sätt, upplåtit lägenheten i andra hand. Detta ledde i sin tur till att mamman inte ansågs ha rätt att förlänga sitt hyresavtal med hyresvärden.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att hyra ut en lägenhet i andra hand måste man alltid ha ett tillstånd från hyresvärden. Detta gäller även om hyresgästen lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Det avgörande är om någon annan än hyresgästen har en självständig rätt till lägenheten.
  • Om hyresvärden vägrar att ge ett tillstånd kan man istället vända sig till hyresnämnden. Hyresnämnden ger normalt sett tillstånd om hyresgästen har beaktansvärda skäl för att hyra ut och andrahandshyresgästen är en skötsam person. Exempel på beaktansvärda skäl är sjukdom, arbete på annan ort, studier på annan ort m.m.
  • Detta fall konstaterar att även familjemedlemmar kan anses ha en självständig rätt till en lägenhet och på så sätt bli en andrahandshyresgäst. När det gäller barn måste en bedömning göras avseende barnets ålder samt i hur stor omfattning föräldern själv bor i lägenheten.

Foto: Hasse Holmberg/TT

 

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*