Förening sålde alkohol på julfest – nu döms ordföranden

En föreningsordförande fälls för olovlig försäljning av alkoholdrycker efter att ha anordnat en julfest där bland annat medlemskap till föreningen gick att lösa i dörren till festen. Denna omständighet gjorde att festen inte längre endast var en ”sluten krets”.

Det finns strikta regler kring hur alkoholförsäljning får bedrivas i Sverige.

En ideell förening anordnade en julfest i december 2010 där man skulle servera alkohol. Föreningen hade tillstånd att servera alkohol i slutet sällskap. Men väl på festen släpptes andra gäster in och medlemskap kunde lösas på plats. Festen hade även marknadsförts öppet på Faceboook, på tv och på affischer.

Mot bakgrund av detta åtalades ordföranden i föreningen, som var serveringsansvarig, för olovlig försäljning av alkoholdrycker.

Av kvitton framgick att det köptes in en del vodka och alkoläsk. Tingsrätten ansåg det dock inte sannolikt att det bara var denna alkohol som serverades på festen, givet att det beräknades komma 700 gäster. Vittnen som hördes i domstolen beskrev att det såldes bland annat whisky, Jägermeister, öl och vin i baren. Det förekom dessutom sprit som inte finns eller har funnits i Systembolagets sortiment.

På grund av dessa omständigheter sammantaget med de vittnesförhör som hölls konstaterade tingsrätten att ordföranden gjort sig skyldig till olovlig försäljning av alkoholdrycker.

Svea hovrätt instämmer nu i tingsrättens bedömning. Hovrätten dömer mannen till villkorlig dom, förenad med dagsböter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att servera alkohol till en skara människor kräver som huvudregel serveringstillstånd. Undantag finns, exempelvis om serveringen ska bedrivas vid ett enstaka tillfälle till i förväg bestämda människor under icke vinstdrivande syften, m.m. (alkohollagen 8 kap 1 a §). Det är dock bra att på förhand kontrollera med kommunen kring vad som gäller, för att alltid vara på säkra sidan.
  • I det aktuella fallet krävdes medlemskap för att få komma in på julfesten. Men eftersom medlemskap gick att köpa i dörren ansågs det inte längre röra sig om en sådan ”sluten krets” som tillståndet krävde. Det är med andra ord viktigt hålla sällskapet slutet på förhand om serveringstillstånd givits för servering inom en sluten krets.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Nils1.3

Nils Ivars / Johanna Haddäng,  Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils.ivars@alltomjuridik.se

Print Friendly

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*