Dödsfallen till följd av arbetsplatsolyckor stiger och detta hade kunnat stoppas med moderniserad arbetsmiljölagstiftning, skriver Byggnads och IF Metall i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Förra året dog 50 personer i arbetsplatsolyckor. Facken tar upp flera orsaker till de dystra siffrorna. Bland annat framhålls högt tempo, fler personer med tillfälliga jobb, entreprenörer i flera led och anställda som inte kan språket.
De kritiserar även föregående regerings nedskärning av Arbetslivsinstitutet med färre inspektörer som följd.
Byggnads och IF Metall vill se fler välutbildade skyddsombud, fler inspektörer från Arbetsmiljöverket och en allmän modernisering av arbetsmiljölagstiftningen.
”Arbetsmiljölagen skrevs utifrån de förhållanden som rådde på 60-talet och tidigt 70-tal. Då fanns inga bemanningsföretag, ingen fri rörlighet inom EU och det var inte alls lika vanligt med utländska entreprenörer på svenska arbetsplatser.”
Vad innebär detta i praktiken?
- “Den svenska modellen” inom arbetsrätten bygger på att i största möjliga mån överlåta arbetsmiljö- och arbetsrättsliga frågor till parterna på arbetsmarknaden, där de utan inblandning från politiker kan diktera sina egna villkor. Viss lagstiftning finns dock, exempelvis LAS, MBL och Arbetsmiljölagen.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Jaqueline Balcer Bednarska/Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se