Fick säga upp olovligt frånvarande anställd – men skadeståndsskyldig för uppsägning via sms

En man som jobbade som lunchkock på en restaurang i Stockholm blev uppsagd efter att han åkt på semester till Thailand utan lov från arbetsgivaren. Trots att tingsrätten bedömer att arbetsgivaren haft saklig grund för uppsägning blir arbetsgivaren skadeståndsskyldig. Detta eftersom att mannen sagts upp via sms – något som inte är tillåtet enligt lagen om anställningsskydd, LAS.

Mannen, som jobbade som lunchkock, fick i april 2017 ett sms från sin arbetsgivare att han blivit uppsagd. Mannen befann sig vid tillfället på en – av arbetsgivaren icke-godkänd – semester i Thailand och fick veta att uppsägningen berodde just på den olovliga semestern. En och en halv månad senare fick mannen ett rekommenderat brev med ett skriftligt uppsägningsbesked.

Mannen väckte senare talan i tingsrätt och begärde ett skadestånd på cirka 177 000 kronor. Han menade dels att arbetsgivaren saknat saklig grund för uppsägningen men också att uppsägningen gått till på ett felaktigt sätt.

Enligt LAS måste ett uppsägningsbesked lämnas till arbetstagaren personligen eller genom ett rekommenderat brev. Arbetsgivaren försvarade sig med att sms:et endast var en underrättelse om att uppsägning skulle ske och att det rekommenderade brevet som skickades senare var själva uppsägningsbeskedet.

Saklig grund fanns men sms måste ses som uppsägningsbesked

Vad gäller frågan om saklig grund för uppsägning anser tingsrätten att arbetsgivaren haft saklig grund att säga upp mannen.  Mannen hade olovligen varit frånvarande  från arbetet och hade tagit olovlig semester även de tre föregående åren. Tingsrätten anser därför att mannen varit frånvarande från sitt arbete i sådan omfattning att det utgör saklig grund för uppsägning.

Däremot anser tingsrätten att det sms mannen fått måste betraktas som ett uppsägningsbesked. Bland annat för att arbetsgivaren i sms:et angett att denne ”måste säga upp mannen med omedelbar verkan” och för att arbetsgivaren angivit att uppsägningstiden börjat löpa från och med den dag sms:et skickats. Uppsägningen har därför gjorts felaktigt och att arbetsgivaren senare har skickat ett rekommenderat brev spelar enligt rätten ingen roll.

Mannen får därför rätt till ett allmänt skadestånd på 30 000 kronor men får inte rätt till något ekonomiskt skadestånd för inkomstförlust eller förlorad semesterlön eftersom att uppsägningen haft saklig grund.

Vad innebär detta i praktiken?

Ett uppsägningsbesked måste alltid lämnas till arbetstagaren personligen eller genom ett rekommenderat brev enligt LAS. Om arbetsgivaren genom något annat kommunikationsmedel, som sms eller e-post, formulerar sig på ett sådant vis att det kan bedömas som ett uppsägningsbesked kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*