Med bara några veckor kvar till folkfesten i Falun drabbas VM-organisationen av ett bakslag: Falu kommun kan ha agerat i strid mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Det anser Konkurrensverket, som nu inleder en granskning av kommunens agerande.
Lagen om offentlig upphandling gäller när myndigheter och andra offentliga organ gör inköp för skattebetalarnas pengar. Myndigheter är enligt lagen skyldiga att annonsera alla inköp som kommer att göras för att intresserade företag skall beredas möjlighet att lämna andbud – på så vis främjas konkurrens på marknaden och skattebetalarnas pengar “slösas” så lite som möjligt.
Falu kommun kan nu alltså ha brutit mot lagen eftersom man inte gav företag möjlighet att lämna anbud vid inköp och investeringar inför skid-VM i Falun. Enligt lagen om offentlig upphandling ska kontrakt som har ett värde på drygt 500 000 kronor konkurrensutsättas och alla intresserade ska kunna komma in med anbud.
Sveriges Radio avslöjade nyligen att Falu kommun ska ha bildat ett aktiebolag tillsammans med Svenska skidförbundet i samband förberedelserna och genomförandet av skid-VM i kommunen. Dessa två parter ska sedan ha slagit sig ihop med ytterligare en privat aktör.
– Om det är ett konstlat upplägg där syftet egentligen är att kringgå att offentligt upphandla kan det bli fråga om en överträdelse, säger Ewa Wennberg, chef vid enheten för Upphandlingstillsyn på Konkurrensverket.
VM-generalen försvarar agerandet
Eftersom kommunen endast äger en mindre del räknas företaget som privat, vilket innebär att det inte behöver följa LOU.
– Vi måste få jobba på ett mycket effektivare sätt än att alltid gå via den offentliga upphandlingen, säger VM-generalen Sven von Holst till Sveriges Radio.
Men Andrea Sundstrand, expert på offentlig upphandling och doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, menar att ett sådant upplägg inte är tillåtet:
– Det är olagligt. När det är kommunen som betalar då ska det upphandlas enligt lagen. Då kan man inte låta någon annan göra upphandlingen och sedan betala. För det skulle vara ett alldeles för lätt sätt att kringgå lagen. I så fall skulle man kunna göra så jämt, säger hon till P4 Dalarna.
Men kommunalrådet i Falun menar att LOU inte gäller i det här fallet eftersom verksamheten enligt honom inte finansierats av skattepengar.
– Att bilda ett särskilt bolag för stora evenemang är inget unikt och det finns många skäl till varför det är så, säger han i ett uttalande på kommunens hemsida.
Vad Konkurrensverket kommer fram till återstår att se. Om kommunen fälls i domstol kan den bli skyldig att betala så kallad upphandlingsskadeavgift. Detta riskerar alltså att bli en dyr historia för Falu kommun.
Vad innebär detta i praktiken?
- Enligt lagen om offentlig upphandling måste myndigheten välja det lägsta anbudet som uppfyller inköpets innehållskrav. Om myndigheten ska välja ett annat anbud än det lägsta måste myndigheten i regel visa på en väsentlig kvalitetsskillnad mot det billigare alternativet.
Foto Anders Wiklund/TT
Ebba Wigerström/Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se