Den nya rikspolischefen Dan Eliasson ger nu besked att facken inte kommer ha representanter i ledningsgrupperna för den nya Polismyndigheten. ”Obegripligt”, anser Polisförbundet.
Rikspolischefens beslut upprör fackliga representanter.
– För mig är det obegripligt, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Region Syd, till Polistidningen.
Polisförbundet och andra fackliga organisationer har tidigare representerats i ledningsgrupperna inom Polismyndigheten. I och med det nya beslutet kommer istället fackens medverkan begränsas till den omfattning facken har rätt till enligt MBL, medbestämmandelagen. Konsekvensen av detta blir att facken får insyn senare i beslutsprocessen.
Enligt Polistidningen förklarar polismyndigheten beslutet med att det innebär att samarbetet mellan parterna sker på ett ”tydligt och strukturerat sätt i hela organisationen”.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger dock till tidningen att beslutet att utesluta facken från ledningsgrupperna ger ”oroande signaler”.
Vad innebär detta i praktiken?
- Arbetsgivare och fack sluter ofta kollektivavtal om arbetstagarnas villkor. Om inget avtal sluts ger de arbetsrättsliga lagarna MBL och LAS en miniminivå för arbetstagarnas inflytande och rättigheter.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Ebba Wigerström/Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se