Facket stängs ute från Polisens ledningsgrupper

Den nya rikspolischefen Dan Eliasson ger nu besked att facken inte kommer ha representanter i ledningsgrupperna för den nya Polismyndigheten. ”Obegripligt”, anser Polisförbundet.

Rikspolischefens beslut upprör fackliga representanter.

– För mig är det obegripligt, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Region Syd, till Polistidningen.

Polisförbundet och andra fackliga organisationer har tidigare representerats i ledningsgrupperna inom Polismyndigheten. I och med det nya beslutet kommer istället fackens medverkan begränsas till den omfattning facken har rätt till enligt MBL, medbestämmandelagen. Konsekvensen av detta blir att facken får insyn senare i beslutsprocessen.

Enligt Polistidningen förklarar polismyndigheten beslutet med att det innebär att samarbetet mellan parterna sker på ett ”tydligt och strukturerat sätt i hela organisationen”.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger dock till tidningen att beslutet att utesluta facken från ledningsgrupperna ger ”oroande signaler”.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Arbetsgivare och fack sluter ofta kollektivavtal om arbetstagarnas villkor. Om inget avtal sluts ger de arbetsrättsliga lagarna MBL och LAS en miniminivå för arbetstagarnas inflytande och rättigheter.

 

Foto: Janerik Henriksson / TT

 

Ebba Wigerström/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils

 

 

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*