F d advokat döms för grova ekobrott – ska betala 12 miljoner kronor i skadestånd till klient

En 56-årig man från Stockholmstrakten har under sin tid som advokat tagit flera miljoner kronor från ett klientmedelskonto för att betala sina advokatverksamhetskostnader. Han döms nu till över tre års fängelse samt att betala cirka tolv miljoner i skadestånd till en tidigare klient.

En 56-årig man från Stockholmstrakten som tidigare arbetat som advokat och drivit advokatverksamhet genom flera bolag åtalades för bland annat grov förskingring. Enligt åtalet hade mannen tagit flera miljoner kronor från klientmedelskontot hos bolagen för att betala kostnader i verksamheterna. Mannen, som idag arbetar som jurist, förnekade dock brott.

Tingsrätten konstaterar nu att mannen ensam haft sådan rådighet över medlen på klientmedelskontot att dessa och det råder enligt rätten heller inget tvivel om att mannen haft skyldighet att utge medlen eller att redovisa för dessa.

Rätten konstaterar också att den advokatverksamhet som mannen drivit inte har varit av stor omfattning och det antal klienter som funnits vid varje tillfälle har varit tämligen begränsat. Vilka huvudsakliga kostnader i form av löner, hyror och skatter som funnits i verksamheten kan mannen därför inte gärna ha varit okunnig om. Han måste också, enligt rätten, ha känt till vilka klienter bolagen haft.

Den invändning som mannen gjort om att han inte förstått att klientmedel tagits i anspråk för att betala kostnader i advokatverksamheten är därför enligt tingsrätten inte trovärdig.

Mannen döms därför nu för två fall av grov förskingring samt ett fall av grovt bokföringsbrott till tre år och tre månaders fängelse. Han ska också betala cirka tolv miljoner kronor i skadestånd till en av sina tidigare klienter. Dessutom meddelas han näringsförbud i fem år.

Vad innebär detta i praktiken?

  • När du innehar medel för annan har du i regel redovisningsskyldighet för dem. Det innebär att du är skyldig att kunna redovisa för var dessa pengar (eller andra medel) finns eller hur de har spenderats. Att bryta mot sin redovisningsskyldighet kan ge både straffrättsliga och civilrättsliga konsekvenser – varför det är viktigt att alltid sköta sin bokföring.

 

Foto: Therese Jahnson / TT

Vanja Eriksson/Eva Clasö

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*