Ett år med nya regler kring mobiler och bilkörning

Ett år har gått sedan de nya reglerna infördes kring användningen av mobiltelefoner under bilkörning. Hittills har polisen rapporterat 82 fall.

Den 1 december år 2013 skärptes reglerna för att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning under bilfärd. Om det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt får föraren böter på 1500 kronor och riskerar indraget körkort.

På ett år har 82 personer bötfällts, och knappt hälften av dem har fått körkortet indraget, rapporterar Polisen.se.

– Tyvärr har vi inte sett att problemet har minskat. Varje dag sker trafikolyckor som beror på felaktigt mobilanvändande. Några sekunders ouppmärksamhet kan få svåra konsekvenser, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, till Polisen.se.

Mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning, som till exempel GPS, får enligt reglerna användas vid bilkörning bara om det inte “inverkar skadligt på framförandet av fordonet”.

– Det är fortfarande tillåtet att använda mobiltelefon när man kör, men man måste göra det på ett trafiksäkert sätt. Telefoner och annan teknik kan vara bra hjälpmedel, men ska inte användas vid felaktiga tidpunkter, säger Bengt Svensson.

Polisen uppger att regelverket kring bötfällandet väntas ändras under nästa år för att ge polisen utökad möjlighet att skriva ut böter direkt på plats. Fler bilister kan i sådana fall riskera böter om de använder mobiltelefonen så att det inverkar menligt på bilkörningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om regelverket ändras under nästa år kommer Allt om Juridik självklart att rapportera om detta så att du alltid ska ha stenkoll på vad som gäller i trafiken.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vanja Eriksson/Ebba Wigerström

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*