Ericsson och Samsung förlikas i segdragen patentstrid – ”viktig uppgörelse för hela industrin”

Telekomföretagen Ericsson och Samsung har nått en uppgörelse i en utdragen patentstrid. Samsung ska nu betala miljardbelopp i licensavgifter till Ericsson.

– Det är en viktig uppgörelse för Ericsson och för hela industrin. Vi får en skälig ersättning för det vi investerar i forskning och utveckling. Ericsson investerar mer än 30 miljarder i forskning och utveckling per år, säger Kasim Alfalahi, som är Chief Intellectual Property Officer hos Ericsson, till Sveriges Radio.

Striden mellan Ericsson och Samsung har pågått under flera år. Ericsson har anklagat Samsung för att ha använt hundratals patent utan att betala för sig, medan Samsung i sin tur har ansett att Ericsson krävt orimligt mycket betalt i nya licensavtal. Nu har bolagen nått en uppgörelse och därmed dragit tillbaka sina stämningsansökningar mot varandra.

– Vi är glada att vi kunde nå en ömsesidigt rättvis och rimlig överenskommelse med Samsung. Vi har alltid sett rättsprocesser som en sista utväg, säger Kasim Alfalahi i ett pressmeddelande.

Enligt Svenska Dagbladet innebär uppgörelsen att Ericsson kommer att få 4,2 miljarder kronor från Samsung för perioden från 2011 fram till nu. Avtalet innebär också ett löpande kassaflöde för Ericsson under de närmaste fem till sju åren.

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*