Ekobrottschef betalade ingen förmånsskatt under åtta år

En polischef vid Ekobrottsmyndigheten har under åtta år låtit bli att betala förmånsskatt. Sammanlagt handlar det om 50 000 kronor. Polischefen lämnar nu sin tjänst.

Det hela upptäcktes vid en inventering av parkeringsplatserna i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Man lade då märke till att en av parkeringsplatserna för tjänstebilar under en lång tid använts av en privatägd bil utan tillstånd, skriver Dagens Nyheter.

Bilen visade sig tillhöra en polischef som tidigare arbetade vid Rikskriminalen, men som i januari i år börjat vid Ekobrottsmyndigheten.

Polischefen ska i förhör ha förklarat att hon använt parkeringsplatsen sedan år 2005 eftersom hon då fått ett löfte av dåvarande rikskriminalchefen Therese Mattsson om att få använda den. Polischefen blev dock av med parkeringsplatsen och det uppdagades i samma veva att hon inte betalat förmånsskatt för den.

Polischefen borde ha betalat åtminstone 50 000 kronor totalt i skatt för parkeringsplatsen, som är en löneförmån, sedan år 2005. Hon har dock bara betalat för inkomståret 2013, men inte för de tidigare åren.

Polischefen själv anser inte att det varit hennes uppgift att se till att hon betalade rätt skatt. Hon anser att det är hennes arbetsgivare som borde ha informerat henne om hennes skyldigheter.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, uppger för DN att som enskild skattebetalare har man en skyldighet att rätta felaktiga uppgifter.

– Får man en fri parkering av sin arbetsgivare så är det en privat kostnad som man ska förmånsbeskattas för.

Polischefen meddelade idag att hon slutar vid EBM:

– Jag ser inte att de rätta förutsättningarna nu finns för mig att verka i min roll vid EBM och har därför begärt av chefen för Rikskriminalpolisen att få lämna min befattning som polischef vid EBM, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet lämnar hon sin post och återgår till Rikskriminalen snarast.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Ytterligare granskningar av andra chefer och personer i ledande ställning på myndigheter kan väntas.
  • Skatt är alltid den skatteskyldiga personens ansvar, inte dennes arbetsgivare.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

vanja_100

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*