Dömda stämmer staten för exponering i Lexbase

Tusentals personer som anser sig uthängda som kriminella på den uppmärksammade internettjänsten Lexbase stämmer nu den svenska staten i en grupptalan. Det rapporterar Skånskan.

I slutet av januari i år lanserades Lexbase – en internettjänst där privatpersoner kunde söka efter och ladda ner domar via namn, personnummer eller geografisk placering. Lexbase kritiserades hårt i media och stängdes snabbt ner.

Tusentals personer som anser sig uthängda som kriminella på sajten stämmer nu staten i en grupptalan som föreningen Reclaimjustice står bakom, enligt tidningen Skånskan.

Malmöadvokaten Stig Barrdahl, som företräder föreningen, menar att staten inte har tillvaratagit personernas rättigheter och kräver nu skadestånd på 20 000 kronor till varje medlem för kränkning av artiklarna 6 och 13 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, EKMR.

Enligt Advokat Stig Barrdahl pekar Lexbase ut människor som brottslingar utan att de dömts för brott.

– Uppgifterna är kränkande och förtalsgrundande, säger han till tidningen.

JK fick i början av året in ett stort antal anmälningar från personer som ansåg sig förtalade och kränkta.

I slutet av mars meddelade dock JK att de inte kommer att utreda Lexbase med motiveringen att det inte finns något allmänintresse i att driva ett allmänt åtal mot hemsidan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Enskilda personer kan fortfarande väcka enskilt åtal, och inte bara grupptalan, mot Lexbase trots att JK har valt att inte utreda frågan vidare.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*