11 april, 2014

Staten stäms på grund av Lexbase

Tusentals personer som anser sig uthängda som kriminella på den uppmärksammade internettjänsten Lexbase stämmer nu den svenska staten i en grupptalan. Det rapporterar Skånskan.

I slutet av januari i år lanserades Lexbase – en internettjänst där privatpersoner kunde söka efter och ladda ner domar via namn, personnummer eller geografisk placering. Lexbase kritiserades hårt i media och stängdes snabbt ner.

Tusentals personer som anser sig uthängda som kriminella på sajten stämmer nu staten i en grupptalan som föreningen Reclaimjustice står bakom, enligt tidningen Skånskan.

Malmöadvokaten Stig Barrdahl, som företräder föreningen, menar att staten inte har tillvaratagit personernas rättigheter och kräver nu skadestånd på 20 000 kronor till varje medlem för kränkning av artiklarna 6 och 13 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, EKMR.

Enligt Advokat Stig Barrdahl pekar Lexbase ut människor som brottslingar utan att de dömts för brott.

– Uppgifterna är kränkande och förtalsgrundande, säger han till tidningen.

JK fick i början av året in ett stort antal anmälningar från personer som ansåg sig förtalade och kränkta.

I slutet av mars meddelade dock JK att de inte kommer att utreda Lexbase med motiveringen att det inte finns något allmänintresse i att driva ett allmänt åtal mot hemsidan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Enskilda personer kan fortfarande väcka enskilt åtal, och inte bara grupptalan, mot Lexbase trots att JK har valt att inte utreda frågan vidare.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se