Dog på arbetsplats – bonde fälls för arbetsmiljöbrott

Hovrätten anser att en bonde brustit i sitt arbetsmiljöansvar. Detta genom att använda en felaktig arbetsmetod och inte ha uppsikt kring en hjullastare. En man som arbetare hos bonden dog efter att ha blivit klämd till döds under hjullastaren. Bonden ska betala skadestånd och döms till påföljden villkorlig dom för arbetsmiljöbrott.

En rumänsk man dog under ett arbete som han utförde i en bondes jordbruksverksamhet. Vid olyckstillfället hjälpte mannen bonden att sätta upp flera stolpar till ett stängsel. Arbetsmetoden innebar att mannen för hand placerade stolpar på marken och höll dessa upprätta. Därefter pressade bonden med undersidan av skopan till en hjullastare ner stolparna i marken. Trots att mannen blivit tillsagd att stå långt ifrån hjullastaren vid ”nedpressning” så blev han klämd mellan skopan och marken så hårt att han avled.

Tingsrätten bedömde om bonden, som arbetsgivare, har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott inbegripande vållande till annans död. Bonden har haft ansvar för arbetsmiljön då mannen utfört arbete i bondens verksamhet.

Arbetsmetoden som bonden använde är vanlig, men felaktig enligt Arbetsmiljöverket, eftersom det finns andra säkrare alternativ. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står det att arbetsgivaren ska införa åtgärder så att arbetande till fots inte kan komma in på ett område där en hjullastare är i gång. Människor ska inte befinna sig inom ett riskområde på 7 meter, som är standard för hjullastare. Denna standard har bonden vetat om, eftersom han har sagt till mannen att backa i samband med arbetet menar tingsrätten. Bonden har även brustit i sin uppmärksamhet under en viktig del av arbetet, eftersom bonden inte har sett att mannen befann sig nära hjullastaren innan det var för sent.

Hovrätten håller med tingsrätten och anser att villkorlig dom tillsammans med skadestånd är en rimlig påföljd. Bonden ska betala 15 000 kr för arbetsmiljöbrott och 60 000 kr i skadestånd till den döde mannens familj.

________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Mike Hutmacher

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*