Detaljerad lägenhetsbeskrivning tillräckligt för fällande våldtäktsdom

En 49-årig man i Falun döms till två års fängelse för våldtäkt på en 12-årig pojke. I fallet fanns ingen teknisk bevisning.

Enligt åtalet skulle den idag 49-åriga mannen i januari 2012 ha tilltvingat sig analt samlag med en då 12-årig pojke inne i sin lägenhet. Mannen förnekade ansvar.

Tingsrätten konstaterade att det inte finns någon teknisk bevisning som stöder pojkens berättelse, men att pojken har hållit fast vid berättelsen från början utan några väsentliga förändringar.

Domstolen konstaterar också att pojken beskrivit mannens lägenhet i detalj och till exempel berättat att det fanns utdragbara lådor under sängen. Hans detaljerade uppgifter om lägenheten talar mycket starkt för att händelsen inträffat, menar rätten. Pojken skulle även efter händelsen ha mått dåligt och förändrats samt ha fått symptom på en könssjukdom som det är möjligt att han ådrog sig vid tillfället.

Oskyldighetspresumtionen, oskyldig tills motsatsen har bevisats, är en viktig grundsten i det svenska rättssystemet. Våldtäkt är ett brott som ofta sker bakom stängda dörrar och därmed är svårare att bevisa än många andra brott.

Tingsrätten anser att pojkens berättelse framstår som trovärdig och självupplevd och stöds av övrig bevisning. Åtalet anses därmed styrkt.

Påföljden för 49-åringen, som även döms för försök till köp av sexuell tjänst, bestäms till fängelse i två år. Mannen ska även betala skadestånd till pojken med 155 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Sexualbrott har varit flitigt omdebatterade under de senaste veckorna och många väntar på en förändring av befintlig lagstiftning. Det kan inte uteslutas att även graden av bevisning som krävs i våldtäktsmål för en fällande dom kan komma att förändras.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*