Covid-restriktioner ger inte rätt till nedsättning av lokalhyra

På grund av restriktioner under Covid-19 pandemin har Lindex behövt begränsa antalet kunder i sina butiker. Detta är enligt tingsrätten en risk som Lindex själv ska stå, inte hyresvärden, och ger inte rätt till nedsättning av lokalhyran.

Affärskedjan Lindex har, under 2020 och 2021, bland annat behövt begränsa antalet kunder i sina butiker. Detta på grund av lagar och restriktioner till följd av Covid-19. Lindex anser att detta har försvårat deras möjlighet att bedriva verksamhet i lokalen och att de därför har rätt till nedsättning av lokalhyran. Hyresvärden har motsatt sig detta. Tingsrätten har prövat frågan.

Tingsrätten analyserade såväl lagtext som tidigare domar och kom fram till följande. Det saknas stöd för att en hyresvärds ansvar skulle omfatta samtliga omständigheter och samhälleliga beslut som innebär hinder eller men för den verksamhet som hyresgästen bedriver i lokalen. En sådan tillämpning av lagen skulle innebära att hyresvärden skulle bära i princip all risk för oförutsedda händelser. Den tolkningen saknar stöd i lag. Tingsrätten kom därför fram till att Lindex inte har rätt till hyresreduktion på grund av coronapandemin. Lindex behöver därför betala hela hyran till hyresvärden. Hovrätten har ännu inte prövat frågan.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*