Byggfirma tvingas betala över 4.5 miljoner i skadestånd

En byggfirma ska betala över 4.5 miljoner kronor i skadestånd efter förseningar och brister i byggprocessen.

Ett par hade i maj 2018 avtalat med en byggfirma om ett bygga av en villa och ett Attefallshus. Bygget reglerades via ABS 09 och konsumenttjänstlagen. I februari avtalades via ett tilläggsavtal om att arbetet skulle vara färdigställt senast den 31 maj 2020. Paret hävde avtalet i september 2020 och då var fortfarande arbetet inte slutfört. Paret yrkade på ersättning för förseningar och brister i utförandet.

Byggfirman hävdade att förseningen berodde på parets bygglovsansökan, förseningar av bottenplatta, förseningar av arbetsmaterial samt att byggfirman hade haft rätt till tidsförlängning på grund av force majeure.

Tingsrätten fann emellertid att förseningen inte berodde på någon brist från parets sida och att det var entreprenören som orsakat förseningarna. Force majeure var inte heller aktuellt här.

Tingsrätten bedömde att makarna till följd av förseningen haft rätt att häva avtalet och därmed även haft rätt till ersättning för kostnader för att få husen färdigställda i avtalsenligt skick. Byggfirman ska betala över 4.5 miljoner kronor i skadestånd

Det är viktigt att avtal, t.ex. entreprenadavtal som i detta fall, noggrant specificerar datum för färdigställande av projekt och detaljer om vilka arbeten som ska utföras och av vilken part. Om det uppstår förseningar eller brister i byggprocessen, är det viktigt att identifiera orsakerna och följa regleringen för detta i lag och avtal.

Behöver ni hjälp med era avtal?
Behöver ni hjälp med att få korrekta avtal på plats? Kontakta oss så hittar vi en lösning för er.

___________________________________

Författare: Maria Bengtson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*