Bolagsföreträdare blir personligt ansvarig för miljonskuld

Förvaltningsrätten dömer en bolagsföreträdare som personligt ansvarig för ett bolags skatteskulder då han fortsatt att driva bolaget fastän han måste ha insett att det fanns en hög risk för att bolaget inte skulle kunna betala sina skulder.

Skatteverket ansökte hos förvaltningsrätten att förpliktiga en man att tillsammans med det bolag han var företrädare för betala bolagets skatteskulder om drygt 1,9 miljoner kronor.

Enligt skatteförfarandelagen kan en person som är företrädare för ett bolag bli skyldig att betala bolagets skatt om denna uppsåtligen, det vill säga medvetet, inte har betalat bolagets skatt, eller om denna varit grovt oaktsam i sitt handlande. Det typiska uppsåtsfallen är enligt förvaltningsrätten när det funnits pengar i bolaget för att betala skulderna i tid men att de istället har använts för att betala andra skulder. Ett typiskt oaktsamhetsfall är enligt domstolen om en person fortsätter att driva ett bolag trots att det innebär en stor risk för att bolaget inte kommer kunna betala sina skulder. För att inte personligen behöva betala måste personen visa att han eller hon har försökt betala skulderna.

Förvaltningsrätten konstaterar att mannen var företrädare för bolaget. Han har därför ansvaret för att se till att skulderna betalas i tid. Han har även ansvar för att fortlöpande bedöma bolagets ekonomiska situation. Frågan som förvaltningsrätten har att ta ställning till är därför om mannen medvetet eller på grund av grov oaktsamhet har underlåtit att betala skatterna.

Av den utredning som gjorts stod det klart att bolaget flera gånger hade hamnat efter med sina betalningar till skatteverket. När betalning väl skett har det varit en alldeles för liten summa sett i förhållande till hur stor skulden hos Skatteverket var. Förvaltningsrätten ansåg att mannen, eftersom han varit aktiv i andra bolag sedan flera år tillbaka, borde vara medveten om vad det innebär att driva ett bolag. Mannen har därför insett – eller borde i alla fall ha insett – risken för att han inte skulle kunna betala skulderna om han fortsatte driva bolaget. Trots det såg han inte till att skulderna blev betalade. Förvaltningsrätten kommer därför fram till att mannen i vart fall har handlat grovt oaktsamt när han inte har betalat skulderna. Han blir därför, tillsammans med bolaget, personligen skyldig att betala skulderna.

Mannen överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Kammarrätten fann ingen anledning att göra en annan bedömning än vad förvaltningsrätten gjort. Förvaltningsrättens dom står därför fast.

___________________________________

Författare: Olivia Törnell Andersson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Målnr: Kammarrätten i Stockholm 709-19

Foto: Bertil Ericson // SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*