Åtalad för falsk angivelse mot tiggare

En 34-årig man gav en stulen läsplatta till en kvinna som tiggde. Senare polisanmälde han henne. Åklagaren yrkar nu att mannen ska dömas till sex månaders fängelse – mannens advokat kallar det för ”idiothandling”.

Åklagaren anser att det handlar om ett hatbrott som var riktat mot kvinnan, rapporterar Skånskan.

I rätten berättade 34-åringen att hans dotter fått med sig en läsplatta från skolan och att han hade hittat den i hennes ryggsäck. I stället för att gå tillbaka med den gav han den dock till en tiggande kvinna utanför en matbutik – något övervakningskamerorna tydligt visar, skriver Skånskan.

– Jag såg det som ett bra alternativ. Hon kunde nog inte svenska och lär inte ställa några frågor, säger 34-åringen.

Efter att mannen gett den tiggande kvinnan läsplattan gick han till polisen och ljög. Han påstod bland annat att kvinnan hade stulit läsplattan ur en bil och bad polisen att skynda sig.

Kvinnan greps och anhölls men polisen kunde snabbt konstatera att hennes historia stämde: hon hade fått läsplattan av 34-åringen. I inledande förhör med polisen hade han sagt att han stal läsplattan men i tingsrätten ändrade han sig. I stället påstår han alltså att det var hans dotter som tog läsplattan och att han ville ta på sig stölden.

Åklagaren anser att det handlar om en ren efterhandskonstruktion och hävdar i stället att 34-åringen visste precis vad han höll på med. Åklagaren menar också att 34-åringen var helt likgiltig inför vad som skulle hända med kvinnan och att det därför rör sig om falsk angivelse.

– Han har inte på något sätt bidragit till att sanningen ska komma fram i utredningen. Jag är dessutom övertygad om att ifall det inte funnits övervakningskameror vid butiken hade kvinnan häktats, åtalats och dömts för detta, säger åklagaren enligt Skånskan.

– Detta är en unik händelse, det är ett angrepp på en person och det är ett utnyttjande av hennes skyddslösa ställning.

Mannens advokat, Bo Gülich, anser däremot att åklagaren ägnar sig åt rena spekulationer. Han vill i stället att mannen ska dömas till samhällstjänst och beskriver det hela som en “idiothandling”:

– Det var inte världens smartaste val, det kan vi vara överens om, säger han enligt Skånskan.

Ystads tingsrätt väntas meddela sin dom den 16 december.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att ljuga i rätten är ett allvarligt brott och någonting du måste vara medveten om du blir skyldig att medverka som vittne i en rättegång. Mer om vad som förväntas av dig i dessa situationer kan du läsa om på Sveriges domstolars hemsida >>> 

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vanja Eriksson/Petter Danckwardt

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*