Arbetssökare hade “fel kön” – får ersättning

Ett livsmedelsföretag medger att det var diskriminering när en kvinnlig arbetssökande valdes bort vid en rekrytering på grund av att hon hade “fel” kön som skapar “kackel”. Parterna har nu ingår en förlikning och kvinnan får 75 000 kronor.

Den unga kvinnan sökte i höstas jobb på en livsmedelsbutik i Haninge söder om Stockholm.

Efter ett par veckor ringde hon upp chefen som var rekryteringsanvarig. Hon fick då beskedet att hon inte hade fått jobbet, eftersom hon enligt chefen hade “fel kön” och “det blir så mycket kackel om det är mycket tjejer”.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, utredde ärendet och kom fram till att kvinnan sållats bort i rekryteringen genom att företaget hade utgått från stereotypa föreställningar om olika egenskaper kopplade till kön, och att det därför var fråga om diskriminering.

Parterna har nu kommit överens om en förlikning och kvinnan får i samband med det 75 000 kronor i skadestånd från företaget.

Vad innebär detta i praktiken?

  • När du ska anställa får du inte diskriminera någon på grund av kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
  • På DO:s hemsida kan du läsa på om diskrimineringsgrunderna, göra en anmälan om du anser att du har blivit diskriminerad eller tror att du har diskriminerat någon. Du hittar sidan här >>

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ebba Wigerström/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*